Top 5 burse in crestere in 2012

Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 19:31
1795 citiri
Top 5 burse in crestere in 2012
Foto: Daylife

Pietele de capital emergente au raportat cele mai mari rate de crestere, in 2012, acestea fiind si cele mai putin afectate de crizele din Europa sau Statele Unite.

Desi aceste burse sunt, inca, foarte mici, in comparatie cu pietele de capital din tarile dezvoltate, investitorii au inceput sa le ofere atentie, avand in vedere rata de profit mai mare pe care o pot oferi.

Iata bursele cu cele mai mari cresteri din lume, potrivit CNN Money:

5. Nigeria

A doua cea mai mare economie din Africa a continuat sa creasca intr-un ritm rapid, in acest an, avand un avans economic de peste 6 la suta in fiecare trimestru din 2012.

Agentiile de evaluare financiara Standard and Poor's si Moody's au crescut ratingul de credit al Nigeriei, la trei puncte sub nivelul recomandat investitiilor, datorita imbunatatirii stabilitatii financiare, a reformei din sistemul bancar si a sectorului energiei electrice.

Datorita acestor lucruri, si piata de capital a avut de castigat, rata anuala de crestere fiind de 31 la suta.

4. Pakistan

Castigul anual, in acest caz, a fost de 33 de procente, indicele principal al bursei ajungand la un nivel istoric, datorita volumului mare de tranzactii.

Acest lucru a fost posibil deoarece banca centrala a Pakistanului a redus rata dobanzii de politica monetara de la 12% la 10%, la inceputul anului, in urma obtinerii unei rate a inflatiei mai scazuta decat asteptarile.

Pe masura ce inflatia scade, analistii se asteapta ca banca centrala sa continue taierea ratei dobanzii de politica monetara, ceea ce va ajunta si la cresterea bursei.

De asemenea, si cresterea consumului intern a fost un factor pozitiv pentru piata de capital.

3. Turcia

Desi cele mai multe tari din Europa au fost grav afectate de criza datoriilor, Turcia a continuat sa fie o "raza de soare". A reusit sa evite recesiunea, datorita exporturilor, iar rata somajului este la cel mai scazut nivel din ultimii 11 ani.

La inceputul lunii noiembrie, agentia de evaluare financiara Fitch a ridicat ratingul tarii pentru prima data in doua decenii, lucru ce a determinat o cresterea bursei din Istanbul pana la un nivel record. Astfel, comparativ cu 2011, cresterea a fost de 43 de procente.

2. Egipt

Cresterea de la an la an a fost de 55 de precente, dupa ce s-a prabusit cu 50 la suta in 2011, in urma Revolutiei Arabe.

Cea mai buna perioada a bursei egiptene a fost in iunie, dupa ce Mohamed Mursi, de la Fratia Musulmana, a castigat primele alegeri prezidentiale libere. Totusi, situatia politica din Egipt e departe de a fi calma si ramane de vazut daca noul guvern va alege sa implementeze legea Sharia, codul legal si moral islamic, dar si ce rol va juca in conflictele din Orientul Mijlociu.

1. Venezuela

Bursa de Valori din Caracas a avut cea mai mare crestere in acest an, respectiv de 219 la suta, datorita bancilor locale, inclusiv BBVA Banco Provincial, a caror actiuni au castigat peste 200 la suta.

Presedintele tarii, Hugo Chavez, a amenintat ca va nationaliza bancile la inceputul anului, dar, pe masura ce parea din ce in ce mai putin probabil sa castige al treilea mandat, preturile actiunilor au inceput sa creasca.

Din octombrie, cand Chavez a fost reales, investitorii si-au mai calmat avantul, iar analistii spun ca, in prezent, nu se poate investi in piata de capital din Venezuela din cauza lipsei de sprijin guvernamental pentru antreprenori.

Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
#crestere burse 2012, #crestere bursa Egipt, #crestere bursa Venezuela , #bursa