Tradeville: Companiile din energie si SIF-urile au profituri pe bursa, in ciuda crizei

Marti, 31 August 2010, ora 13:28
1072 citiri
Tradeville: Companiile din energie si SIF-urile au profituri pe bursa, in ciuda crizei
Foto: Tradeville

Cifra de afaceri a sectorului energetic a crescut cu 14 la suta in semestrul intai din acest an, comparativ cu perioada similara din 2009, iar profitul net s-a majorat cu 18,2 la suta, datorita rezultatelor peste asteptari ale companiei OMV Petrom, potrivit unei analize Tradeville.

Petrolexportimport a inregistrat cea mai mare crestere a cifrei de afaceri, cu 60%, in timp ce profiturile Dafora si Oil Terminal au crescut de 5,6, respectiv 5,2 ori, se arata in analiza Tradeville, remisa Ziare.com.

In cazul OMV Petrom (SNP), rezultatele au fost influentate de evolutia pretului la petrol si evolutia perechii valutare dolar/leu. In primul semestru din acest an, comparativ cu aceeasi perioada din 2009, pretul titeiului din Ural a fost cu 49 la suta mai ridicat, in timp ce dolarul american s-a apreciat in fata leului, conducand la rezultate financiare in crestere.

"Rezultatul operational al diviziei de E&P (Explorare si Productie) a crescut cu 96% in special datorita cresterii pretului la titei si aprecierii dolarului american si in ciuda scaderii cu 3% a productiei totale de hidrocarburi. Cheltuielile au crescut cu 17% din cauza modificarii formulei de calcul a indicatorului costuri de productie/bep incepand cu 2010", se arata in analiza.

"Vanzarile pe segmentul de R&M (Rafinare si Marketing) au crescut cu 15%, rezultatul in rafinare fiind influentat pozitiv si de vanzarea activelor legate de activitatea de petrochimie din Arpechim. In divizia E&G (Energie si Gaze) vanzarile de gaze naturale au crescut cu 5%, in timp ce pierderea inregistrata de combinatul Doljchim a scazut usor datorita functionarii temporare a acestuia in functie de necesitati. Pretul gazelor naturale pentru producatorii din Romania este aproximativ 40% din pretul gazelor din import. Drept urmare, unul din obiectivele prioritare ale Petrom este discutarea convergentei preturilor la gazele din productia autohtona si din import cu autoritatile romane", adauga analistii Tradeville.

De asemenea, afacerile Rompetrol Rafinarie au crescut pe fondul aprecierii cotatiei petrolului cu 24 la suta fata de semestrul I din 2009, insa si pierderile companiei au fost duble fata de anul trecut, ajungand la 119 milioane de dolari.

La randul sau, Transgaz estimeaza venituri totale de 238,45 de milioane de lei si un profit brut de 21,6 milioane de lei in 2010.

In acelasi timp, Dafora a inregistrat o crestere a profitului din exploatare cu 151% mai mare fata de primul semestru din 2009, datorita mentinerii sub control a cheltuielilor din exploatare, ce au scazut cu 17 la suta.

Veniturile obtinute din investitii si din dobanzi nu au fost suficient de mari pentru a compensa cheltuielile financiare, drept urmare Dafora a inregistrat o pierdere financiara de 10,57 milioane lei, cu 4,5 milioane lei peste cea din semestrul I din 2009.

Pentru anul in curs, societatea tinteste o cifra de afaceri de 221,6 milioane lei si un profit net de 12,3 milioane lei.

Profiturile SIF-urilor, diminuate de criza economica

Desi au ramas profitabile, societatile de investitii financiare (SIF) au obtinut profituri mult diminuate comparativ cu primul semestru de anul trecut, se mai arata in analiza Tradeville.

Aceste rezultate s-au datorat reducerii drastice a celor mai importante doua categorii de venituri ale acestor societati: veniturile din imobilizari financiare (dividende cuvenite) si veniturile din investitii financiare cedate.

"Confruntate cu diminuarea dramatica a veniturilor din dividende de la companiile detinute in portofoliu, societatile de investitii financiare au optat, in mod diferentiat, pentru inregistrarea in contabilitate a valorii actiunilor provenite din majorarea de capital social a Bancii Comerciale Romane (BCR). Astfel, SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Oltenia (SIF5) au adoptat metoda, mai agresiva, de inregistrare a acestora la venituri, in timp ce celelalte trei societati au adoptat metoda inregistrarii acestora la rezerve, facand necomparabile rezultatele finale obtinute", au explicat analistii firmei de brokeraj.

Cel mai bun rezultat net a fost obtinut de catre SIF Moldova (SIF2), pentru care rentabilitatea capitalului angajat este 14,4%, in scadere, insa, fata de cei 23,3% in semestrul intai din 2009.

In cazul SIF Banat-Crisana (SIF1), s-a remarcat o micsorare cu 54,9% a veniturilor din activitatea curenta, necompensata de diminuarea proportionala a cheltuielilor, acestea reducandu-se doar cu 32,9%.

Rentabilitatea capitalului angajat este 6,8%, in scadere de la 19,8% in semestrul I din 2009.

Profitul net obtinut de SIF Transilvania (SIF3) a fost puternic influentat de scaderea veniturilor din investitiile financiare cedate, cu 92,8%, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Rentabilitatea capitalului angajat este 3,8%, in scadere fata de 17,4% in primul semestru din 2009.

In cazul SIF Muntenia (SIF4), in semestrul intai din 2010, diminuarea veniturilor din imobilizari financiare si a veniturilor din investitii financiare cedate cu procente de peste 83% a fost compensata de cresterea cu 59,1% a veniturilor din provizioane.

Pe de alta parte, cheltuielile din activitatea curenta s-au redus cu doar 26,8% comparativ cu semestrul I din 2009. Rentabilitatea activelor este 3,4%, comparativ cu 7,2% in semetrul I din 2009, in timp ce rentabilitatea capitalurilor proprii este 3,7%, comparativ cu 8,9% in semestrul de comparatie.

Profitul net obtinut de SIF Oltenia (SIF5) in semestrul I din 2010 a fost influentat de scaderea veniturilor din activitatea curenta (cu 62,0%) si a cheltuielilor din activitatea curenta (cu 20,6%).

T.B.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#companii energie bursa, #rezultate bursa SIF, #societati investitii financiare, #Tradeville analiza bursa , #bursa