Tradeville: Daimler AG, listat la BVB

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 14:10
1373 citiri
Tradeville: Daimler AG, listat la BVB
Foto: Tradeville

Actiunile Daimler A.G. pot fi tranzactionate, incepand cu data de 23 de noiembrie, pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS) al BVB. Lichiditatea in piata este furnizata de un market maker care se obliga sa asigure disponibilitatea continua a unor pachete de cate 200 de actiuni atat la vanzare cat si la cumparare.

Blocul minim de tranzactionare este de o actiune, in timp ce spread-ul maxim dintre preturile de cumparare si de vanzare (diferenta dintre bid si ask) pe care market maker-ul se obliga sa il ofere este de 1%. Actiunile sunt admise la tranzactionare la Deutsche Boerse si Boerse Stuttgart.

Daimler are o capitalizare de 53 miliarde de euro, fiind cea mai mare compania auto din Europa dupa valoarea de piata. Se tranzactioneaza la de 17 ori profitul net pe ultimele 12 luni, usor peste media sectorului european de 16,84, si sub media de 20,7 la nivel global. Din perspectiva multiplului P/BV compania este subevaluata (P/BV 1.54) atat in comparatie cu sectorul auto european (P/BV 1,87) cat si cu cel global (P/BV 2,71).

Compania are expunere pe piata auto globala, profitand astfel de ritmurile mai mari de crestere din tarile emergente, cum este cazul Chinei unde vanzarile au avut in acest an rate impresionante de crestere. Dezavantajul comertului global consta in riscul valutar, profitabilitatea companiei avand de suferit in contextul in care euro se depreciaza in fata valutelor aferente tarilor pe care Daimler are expunere (rezultatele companiei sunt calculate in euro).

In 8 din ultimii 9 ani, exceptie facand anul 2009, compania a acordat dividende pentru actionari la o rata medie de alocare de 50%. De exemplu in perioada 2005-2007 randamentul mediu al dividendelor a fost de 4% cu mult peste media inflatiei din Germania in acea perioada (1.8%). Frecventa cu care compania obisnuieste sa imparta dividende constituie un avantaj pentru investitor, la BVB sunt putine companii cu un istoric la fel de bogat. Pentru un investitor local insa, randamentul dividendului este mai putin atractiv in momentul in care este comparat cu rata inflatiei, se arata intr-o analiza Tradeville.

In primele noua luni ale anului profitul companiei a ajuns la 3,44 miliarde de euro fata de o pierdere de 2,3 miliarde in aceeasi perioada din 2009. In aceste conditii, un profit net pe 2010 estimat la 4 miliarde de euro, distribuit in proportie de 50% actionarilor, ar implica un randament al dividendului de 5,4% pentru 2010 (calculat la pretul de la inceputul anului) si un randament de 4% calculat la un pret de 50 de euro/actiune.

Randamentul conserva puterea de cumparare a investitiei fata de o inflatie de 1,3% in Germania, insa o investitie in lei nu este la fel de atractiva, din acest punct de vedere, rata inflatiei din Romania ajungand in octombrie la 7,9%.

Daimler este singurul producator auto listat pe piata locala, iar investitorii au posibiltatea de a-si difersifica astfel, in mod direct, portofoliul, printr-o expunere pe piata auto. La BVB sunt listate companii care produc accesorii auto.

Formatorul de piata (market maker-ul) isi rezerva dreptul de a nu afisa oferte ferme de cumparare si de vanzare in 3 sedinte de tranzactionare pe luna. In perioadele cu volatilitate ridicata, actionarul este supus riscului de lichiditate daca formatorul de piata nu afiseaza oferte de cumparare sau de vanzare. In acest caz, spre exemplu, detinatorul actiunilor nu va putea vinde titlurile pana cand market maker-ul nu va afisa noi cotatii, riscand astfel sa vanda la un pret mai mic decat cel cotat initial in piata.

Ciclicitatea este o caracteristica a sectorului auto, evolutia companiilor din aceasta piata este corelata cu mersul economiei, vanzarile scad intr-un ritm accelerat in recesiune si inregistreaza o rata de crestere ridicata in perioade de crestere economica.

Profitului net pe actiune a scazut in 2009, fata de media ultimilor 3 ani (2006- 008), cu aproape 200% pe fondul recesiunii globale care a condus la scaderea cererii pentru autovehicule. Cotatia DAI a scazut cu 78% din maximul inregistrat in octombrie 2007 pana la minimele din martie 2009, indicele german DAX pierzand in acelasi interval 55%.

Profitul inainte de dobanzi si impozitare a scazut cu 99%, pe fondul numarului mult mai mic de contracte noi incheiate precum si din cauza cresterii riscului acordurilor financiare. In acest fel compania a constituit un provizion de 100 milioane de euro.

Grupul Daimler produce automobile, camioane, furgonete, autobuze sub urmatoarelor branduri: Mercedes-Benz, smart, Mercedes-AMG, Maybach, Freight-liner, Mitsubishi Fuso, Western Star, Detroit Diesel, Setra, Orion si Thomas Built Buses. Grupul este impartit in cinci divizii: Mercedes-Benz Cars, Daimler Trucks, Mercedes-Benz Vans, Daimler Buses, Daimler Financial Services.

Compania desfasoara afaceri la nivel global cea mai importanta piata fiind Europa de Vest, cu o pondere de aproape 37%. Compania beneficieaza de cresterea accelerata a economiilor asiatice, ponderea vanzarilor a crescut la 15.7% in 2009, dupa ce in 2007 era de 11%.

Tradeville este noul nivel Vanguard. In spatele acestei transformari a firmei de brokeraj stau 14 ani de expertiza bursiera, inovatie tehnologica, transparenta si permanenta comunicare cu clientii, concretizate prin leadership in tranzactionarea

on-line in Romania. O platforma integrata de tranzactionare si extinderea regionala in Europa de Est reprezinta oferta pe care Tradeville o face investitorilor. Mai multe informatii puteti gasi pe tradeville.eu.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Daimler BVB, #Tradeville BVB Daimler , #bursa