Tradeville propune CNVM: Micii investitori sa subscrie online la ofertele publice

Joi, 02 August 2012, ora 18:06
1210 citiri
Tradeville propune CNVM: Micii investitori sa subscrie online la ofertele publice

Casa de brokeraj Tradeville a solicitat CNVM si Bursei de Valori sa stabileasca o serie de reglementari in baza carora investitorii de retail sa poata subscriere online in cadrul ofertelor publice, prin platforme de tranzactionare auditate, motivand ca astfel este inlesnit accesul investitorilor.

"Avand in vedere oferta de la Transelectrica, unde gradul de suprasubscriere a fost de peste 145% pe transa investitorilor mari si de aproape 230% pe transa investitorilor mici, consideram ca la fel de importanta precum campaniile de promovare este inlesnirea accesului investitorilor de retail la subscrierea in cadrul ofertei.

Pentru ca sansele de realizare a viitoarelor oferte ale statului sa fie sporite, recomandam sa lucram impreuna, autoritate, bursa si brokeri, astfel incat sa imbunatatim si sa utilizam factorii care au stat la baza reusitelor anterioare. Speram ca aceasta propunere sa se bucure de sprijinul BVB si CNVM si ne manifestam disponibilitatea de a participa la elaborarea unor norme de reglementare a subscrierilor prin internet pentru clientii acelor participanti autorizati care au semnat un angajament de asumare a 'Conditiilor de derulare a ofertei' cu intermediarul sau managerul sindicatului de intermediere a ofertei", a declarat Victor Stanila, purtatorul de cuvant al firmei de brokeraj Tradeville.

In cadrul ofertei publice prin care statul a vandut in luna martie 15% din actiunile Transelectrica, din cauza suprasubscrierii ridicate micii investitori au cumparat actiunile la un pret mai mare decat institutionalii. Astfel, micii investitori au platit 15,71 lei/actiune, in timp ce investitorii mari au cumparat actiunile la 14,9 lei/titlu. Statul a incasat atunci 164,7 milioane lei pentru pachetul scos la vanzare.

In cadrul ofertelor publice, investitorii sunt nevoiti sa completeze un formular de subscriere, sa vireze banii pentru actiunile subscrise si apoi sa inmaneze brokerului documentele respective pentru ca acesta sa introduca in sistemul bursei ordinul de subscriere.

Ordinele de subscriere pot fi preluate si de sucursalele sau agentiile bancilor care sunt parte sau subcontractor al consortiului care intermediaza oferta publica. In acest caz, ordinele sunt apoi transmise brokerilor pentru a fi introduse in sistemul bursei.

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa vanda actiuni reprezentand cate 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz, cel putin 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, 10% din OMV Petrom, o participatie de 20% din CFR Marfa si pana la 20% din Tarom.

Oferta Transelectrica s-a incheiat cu succes la finalul lunii martie, iar intermediarii pentru ofertele Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica si Tarom au fost deja selectati. Intre timp, Hidroelectrica a intrat in insolventa, astfel ca listarea va fi amanata, iar termenele inaintate in prima parte a anului de reprezentantii statului pentru ofertele la Transgaz (iunie) si Tarom (mai) au fost depasite.

In cazul Nuclearelectrica, statul a reluat procesul de selectare a intermediarului care va asista listarea producatorului de electricitate la BVB, suspendat in luna mai, si a stabilit data de 10 septembrie ca nou termen pentru depunerea ofertelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#subscriere online oferte publice, #Tradeville subscriere online , #bursa