Brokeri: BVB nu mai are nevoie de indici, ci de emitenti

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 23:09
1477 citiri
Brokeri: BVB nu mai are nevoie de indici, ci de emitenti

Odata cu lansarea indicelui BET-BK, BVB va fi completa din punct de vedere tehnic. Problema ramane in continuare lipsa emitentilor, dupa cum spun investitorii din Romania.

Bursa de Valori Bucuresti a anuntat, luni, ca va lansa in perioada urmatoare inca un indice care va urmari cele mai mai tranzactionate 25 de actiuni de pe piata. Indicele BET-BK se va adauga celor sase deja existenti si va fi de tip benchmark, adica de referinta.

"Din punct de vedere tehnic, toti indicii de acum au un dezechilibru intre primii 2-3 emitenti si restul, in sensul ca primii detin ponderi foarte mari.

Administratorii de fonduri mutuale sunt limitati de lege sa investeasca peste anumite ponderi, asa ca acest nou indice vine sa elimine aceste restrictii", a declarat Eugen Voicu, presedintele Consiliului de Supraveghere al Certinvest, pentru Business24.

Indicele BET-BK va fi conceput in colaborare cu administratorii de fonduri mutuale, dupa ce acestia au sesizat Bursei faptul ca actualii indici sunt greu de replicat in fondurile de index.

"Acest indice este inspirat din nevoia fondurilor mutuale deschise de a nu mai avea acele limite impuse de lege, usurand procesul investitional al fondurilor. Efectul concret este realocarea de pozitii pentru unele fonduri pe structura noului indice", a explicat Razvan Rusu, director de investitii Certinvest.

Indicele BET-BK va contine cele mai lichide actiuni ale BVB, fiind din acest punct

de vedere similar cu indicele BET-XT. Diferenta consta in faptul ca indicele BET-BK

va raspunde politicii de diversificare a fondurilor deschise de investitii, care functioneaza dupa anumite reguli de diversificare.

"Expunerea fondului de investitii pe un emitent nu poate depasi, in principiu, 5% din activele sale. Se poate depasi aceasta limita pana la maximum 10%, daca suma expunerilor care depasesc 5% din activul total nu depaseste 40% din active", explica Rusu.

Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest, considera ca, odata cu infiintarea acestui indice, structura BVB va fi completa.

Citeste mai multe despre Brokeri: BVB nu mai are nevoie de indici, ci de emitenti pe Business24.ro.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#indice BVB, #emitenti BVB, #investitii BVB , #bvb