BVB versus Europa - un nou instrument de analiza de la Tradeville

Marti, 31 Mai 2011, ora 13:55
1462 citiri
BVB versus Europa - un nou instrument de analiza de la Tradeville

Tradeville, lider in online trading, a dezvoltat in cadrul platformei Startrade 2.0 o noua facilitate, BVB versus Europa, cu ajutorul careia clientii pot compara cele mai importante companii listate la BVB cu societati similare din Europa prin prisma multiplilor de piata cel mai des utilizati.

"BVB versus Europa reprezinta o continuare a eforturilor Tradeville de a oferi investitorilor instrumente automatizate pentru descoperirea noilor oportunitati de investire. Noua facilitate are la baza metoda multiplilor, fiind unul dintre cele mai des uzitate instrumente de analiza fundamentala la nivel international. Tabelul este util in special persoanelor cu un orizont de investitie pe termen mediu si lung", a declarat directorul general al Tradeville, Mihaela Biciu, conform unui comunicat remis Ziare.com.

Avand la baza un sistem de preluare automata a datelor, BVB versus Europa consta intr-un tabel care afiseaza in timp real pretul din piata si cel teoretic pentru cele mai importante actiuni listate la BVB. Pornind de la premisa ca o actiune nu poate fi evaluata izolat, BVB versus Europa calculeaza pentru fiecare companie din tabel trei indicatori: P/BV - prin care pretul este raportat la valoarea contabila pe actiune, P/E - pretul raportat la profitul net pe actiune si P/S - calculat ca raport dintre pret si cifra de afaceri pe actiune.

De asemenea, tabelul afiseaza valorile medii ale acestor indicatori pentru sectorul din care compania face parte. Calculand produsul dintre media multiplului luat in calcul la nivel european si indicatorul selectat, care reprezinta valoarea pe actiune a companiei (valoarea contabila pe actiune, profitul net pe actiune si cifra de afaceri pe actiune), BVB versus Europa indica pretul teoretic al actiunii analizate. Rezultatul comparatiei dintre pretul teoretic si cel din piata arata daca actiunea este subevaluata, supraevaluata sau corect evaluata in raport cu media sectoriala a multiplului folosit.

Cum functioneaza?

De exemplu, producatorul de produse farmaceutice Biofarm S.A. (BIO) se tranzactioneaza la un multiplu P/BV de 1,4932, in timp ce piata europeana a producatorilor de medicamente este evaluata la o medie de 1,80994 a multiplului P/BV, pretul teoretic obtinut fiind de 0.2509. Pretul actiunii BIO din piata, la momentul calcului, este de 0,2070 lei. Cu alte cuvinte, putem spune ca Biofarm este subevaluata in comparatie cu alte companii similare din Europa.

Teoretic, in situatia data, actiunea producatorului de produse farmaceutice ar trebui sa desfasoare o variatie de pret superioara grupului din care face parte. Insa, daca activele societatilor luate ca reper nu sunt corect evaluate de catre piata, atunci exista riscul ca ipoteza potrivit careia actiunea Biofarm este subevaluata sa fie incorecta, ipoteza diminuata in cadrul tabelului prin utilizarea in comparatie a unui numar mare de societati.

A.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#tradeville instrument de analiza, #tradeville Startrade , #bvb