Ce costuri "de urgente in strainatate" ai pentru un card de credit?

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 30 Martie 2011, ora 07:30
2601 citiri
Ce costuri "de urgente in strainatate" ai pentru un card de credit?
Foto: lowescreditcards.net

Desi se lauda cu rate fara dobanzi sau cine stie ce alte promotii prin care "scot ochii" clientilor, unele dintre cardurile de credit au costuri foarte ridicate, in anumite situatii sau pentru unele servicii. Cele mai "grele" taxe sunt atunci cand vine vorba de eliberarea unui card in strainatate, daca l-ati pierdut pe primul, sau scoaterea banilor in regim de urgenta, tot in afara granitelor.

Ziare.com a facut comparatie la unele dintre cele mai populare carduri de credit de pe piata, aflate sub siglele Visa sau MasterCard, pentru a va ajuta sa va faceti o mai buna imagine despre costurile pe care le implica "banii de plastic".

La BRD, Punct Card nu are taxa de emitere sau de reintiore a cardului, in schimb administrarea acestuia va costa 25 de lei anual. Cu acest card aveti la unii comercianti rate cu comision 0%, in anumite conditii, dar daca mergeti in strainatate si vreti sa scoate bani in regim de urgenta de pe acesta, de la un ATM, comisionul este de 95 de dolari (peste 270 lei).

In Romania, inlocuirea cardului va costa 25 de lei, in timp ce in strainatate, in regim de urgenta, va trebui sa dati 148 de dolari (aproximativ 450 de lei). Daca solicitati bancii alte servicii decat cele prevazute in contract, taxa este care sa va usture: 50 de euro (205 lei) - comision unic pentru servicii suplimentare prestate la cererea clientului, pe parcursul derularii contractului de credit. In plus, pana sa aveti cardul, banca va mai ia 20 de lei pentru analiza dosarului de credit.

Standard...40 de lei

La Raiffeisen Bank, emiterea cardului Standard va costa 40 de lei. Daca vreti sa va schimbati cardul dintr-unul Standard intr-unul Vodafone sau invers, va costa 50 de lei. Vreti cardul in regim de urgenta, dupa ce l-ati pierdut in Romania? Va costa 10 lei. Pentru eliberare in regim de urgenta a cardului, in strainatate, taxa este de 120 de euro (450 lei).

Daca vreti bani de pe card, in Romania, trebuie sa platiti 5 lei pentru urgenta. In straintate in schimb, operatiunea aceasta va "usureaza" de 80 de euro. Retragerea banilor de la un ATM din strainatate necesita o cheltuiala de 2% din banii scosi sau minim 11 lei.

Comisioane de sute de lei, in strainatate

UniCredit Tiriac are tot un card Standard creat sub sigla MasterCard. Emiterea are un comision de 50 de lei, iar daca vreti sa scoateti bani de pe acest "plastic" de la un ATM international taxa este de 2,5% plus 7 lei. Daca vreti sa va blocati cardul va trebui sa achitati 10 euro (41 lei), asta la nivel national. Pentru blocarea cardului cand sunteti in afara tarii costurile ajung la 50 de euro (205 lei), aceasta taxa este ceruta de MasterCard.

Returnarea cardului in regim de urgenta - 50 de euro, in timp ce pentru eliberarea de numerar in rapid costul este de 100 de euro (410 lei). Daca vreti ca acest card sa va fie inlocuint urgent atunci veti plati 150 de euro (peste 600 de lei).

Cele mai populare carduri

Credit Europe Bank are unul dintre cele mai populare carduri de credit de pe piata. Card Avantaj (MasterCard). Costul de emitere al acestuia este 0 lei, in schimb, administrarea contului curent la care este atasat cardul costa 45 de lei/anual. In strainatate, daca vreti sa scoateti bani in regim de urgenta de pe acest card va trebuia sa achitati o taxa de 400 de lei, iar daca vreti sa-l inlocuiti, la fel de repede, va trebui sa platiti 600 de lei.

Bonus Card-ul de la Garanti Bank este si el la fel de plin de surprize, mai ales ca si el are bonusuri pentru cei care cumpara in rate. Costul de emitere si cel de administrare ajunge la 55 de lei, cumulat.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#card credit taxe comisioane, #banci pierdere strainatate , #card