Cum incearca bancile sa stimuleze platile cu cardul?

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 12:40
3019 citiri
Cum incearca bancile sa stimuleze platile cu cardul?

Numarul de carduri valide in circulatie era de 12,5 milioane la sfarsitul lunii iunie 2011, dintre care 10,6 milioane de carduri de debit si 1,9 milioane carduri de credit. Totodata, numarul de ATM-uri existente in tara se ridica la 10.476, iar numarul de POS-uri era de 113.054, potrivit datelor BNR.

Desi numarul unitatilor este in scadere comparativ cu perioada similara din 2010, in special pe fondul reducerii numarului de carduri de credit acordate, tranzactiile cu cardul cunosc o tendinta ascendenta.

Proiectat in principal pentru plati directe, cardul bancar este folosit, insa, preponderent pentru retrageri de numerar. Astfel, valoarea totala a tranzactiilor de plata cu carduri de debit si de credit a fost de aproape 4,7 miliarde lei in iunie 2011, valoare derizorie comparativ cu suma de peste 23,8 miliarde de lei, tranzactionata in operatiuni de retragere de numerar de la ATM-urile din tara.

Teama de fraude sau pur si simplu informarea deficitara sunt principalele explicatii pentru comportamentul posesorului roman de card.

Implementarea tehnologiei cu cip reprezinta un nou standard de securitate pe care tot mai multe banci se grabesc sa il adopte. Riscul de frauda se reduce considerabil, in conditiile in care informatiile stocate pe cip sunt mult mai greu de reprodus decat cele inscrise pe banda magnetica. In plus, si comertul online este mai sigur datorita standardului 3D Secure, mecanism antifrauda care foloseste platformele Verified by Visa si Mastercard SecureCode.

Daca expunerea la riscurile de utilizare frauduloasa se reduce pana aproape de zero, potrivit expertilor, bancile si procesatorii de plati mai trebuie doar sa ii convinga pe clienti de avantajele utilizarii cardului direct la comercianti.

Iar argumentul utilizat in general consta in bonusuri si reduceri acordate utilizatorilor de carduri.

Astfel, Millennium Bank ofera clientilor un bonus de 3%, in limita a 100 de lei lunar, din valoarea cumparaturilor de minimum 300 de lei efectuate cu cardul de debit, ce poate fi cumulata dintr-un numar nelimitat de tranzactii la supermarketuri si benzinarii, indiferent de valoarea individuala a acestora.

MasterCard promoveaza tranzactiile online, impreuna cu CFR Calatori, acordand reduceri de 10% la orice bilet cumparat online, pe site-ul www.cfrcalatori.ro, platit cu un card MasterCard sau Maestro pana la sfarsitul lunii noiembrie.

"Cresterile spectaculoase inregistrate la platile online cu MasterCard si Maestro pe site-ul CFR Calatori sustin trendul de anul trecut, cand tranzactiile in comertul electronic cu carduri MasterCard si Maestro au avut un avans de 49%, iar volumul brut al tranzactiilor de 37%", a spus Gabriel Ghita, Business Development Manager CEE, MasterCard Europe.

Clientii BCR primesc puncte de loialitate la plata cumparaturilor direct cu cardul. Astfel, pentru fiecare 2 lei cheltuiti, clientul primeste 1 punct in valoare de 0,006 lei, dar si reduceri in magazinele partenere BCR.

Carpatica incearca sa consolideze increderea clientilor cu serviciul SMS Alert, prin care posesorii de carduri primesc prin SMS detaliile operatiunilor efectuate cu cardurile detinute, putand astfel depista rapid eventualele utilizari neautorizate ale cardurilor.

Costul abonamentului pentru serviciul SMS Alert este de 5 lei pe luna pentru conturile in moneda nationala si 1 euro pentru cele in moneda europeana, in cazul optiunii de alertare personalizata, si de 8 lei, respectiv 2 euro pentru optiunea de alertare integrala.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#plata card oferte, #oferte carduri banci, #card credit, #card debit, #cumparaturi plata card , #card