Cum sa iti alegi un card bancar

Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 13:01
5195 citiri
Cum sa iti alegi un card bancar
cards4u.ro

Plata salariului pe card a devenit o practica obisnuita si in Romania, insa angajatii sunt pusi in dificultate pentru ca nu stiu ce banca sa aleaga si ce oferta ii avantajeaza cel mai mult.

Fireste, orice angajat vrea sa-si incaseze salariul la timp, sa plateasca cele mai mici comisioane, sa aiba usor acces la bani. Ei bine, toate acestea arata cat de importanta este alegerea cardului pe care iti este virat venitul lunar. Incont face o lista cu lucruri de care ar trebui sa tii cont atunci cand iti alegi un card.

Daca primesti banii cu intarziere nu inseamna neaparat ca firma la care lucrezi nu i-a virat in contul tau. Transferul banilor de la o banca la alta dureaza mai mult, pe cand in cadrul aceleiasi banci acesta se face in doar cateva ore.

In timp ce unele banci au comisioane de emitere si administrare zero, altele iti percep sume frumusele.

De pilda, la Banca Transilvania nu ai asemenea comisioane, dar esti taxat cu 0,3% pentru interogarea soldului, adica de fiecare data cand vrei sa stii cati bani ai in cont. De asemenea, retragerea de numerar de la ATM-urile BT nu te costa nimic.Cardul Visa Electron are taxa de emitere si comision de retragere de la bancomat tot zero la Credit Europe Bank, prin pachetul salarial COMOD.

In schimb, la ING, pentru Cont'Rol, platesti 20 de lei pentru deschiderea contului, 2 lei taxa lunara de administrare, 14 lei taxa de emitere a cardului, iar comisionul de retragere de la bancomatele ING este de 0,2%. Dar de la aceeasi banca ai, insa, si cardul Start de salariu, cu zero taxe de deschidere cont, emitere a cardului, administrare a contului si a cardului.

Primesti salariul pe card, retragi si depui bani de la bancomat fara comision si ai extras de cont gratuit. De platit, platesti 3 lei comision de transfer catre alte conturi ING sau catre conturi din alte banci prin ING Self'Bank sau ING Home'Bank.

2,5 lei pe luna costa administrarea si la BCR, 0,2% retragerile de la bancomat si tot 0,2% interogarea soldului la ATM.

CEC Bank nu te taxeaza pentru deschiderea contului de card, insa iti ia luna de luna 2 lei pentru administrare. Nici emiterea cardului nu te costa, la fel cum nu platesti nici pentru retragerea banilor de la bancomatele bancii. Insa la interogarea soldului la ATM dai 0,3 lei.

Iar la BRD, emiterea si reinnoirea cardurilor este gratuita, pe cand administrarea costa anual 7 lei in cazul cardului cu CIP sau 14 lei pentru cardul fara CIP. Retragerea de numerar de la bancomate proprii este 0,2%. Tot astfel, interogarea ultimelor 10 operatiuni costa 0,75 de lei.

Desigur, in momentul in care ai un card, este posibil sa te gandesti si la alte facilitati pe care ti le poate oferi banca. De exemplu, serviciul de Internet banking - prin care comisioanele sunt mai mici decat la ghiseu. La CEC Bank nu exista un abonament, ci se retine doar o garantie de 50 de lei per dispozitiv de acces si autorizare in aplicatia de Internet banking.

La Banca Transilvania, abonamentul lunar este de 1 leu pe luna. Iar la ING, taxa lunara de utilizare este de 3 lei. Este bine de stiut ca platile catre clientii bancii de la care ai si tu serviciul de Internet banking nu te costa nimic. Cele catre clientii altei banci contin comisionul Transfond (aplicat tuturor bancilor comerciale), plus comisionul perceput de banca. La ING, de 2 lei pentru platile in moneda nationala si de 0,15% la cele in valuta.

La Banca Transilvania, comisioanele sunt cu aproximativ 10% mai mici decat cele practicate la ghiseele bancii. Prin BRD-Net reducerea este de 25% din comisionul standard perceput pentru operatiuni.

Sau, tot la ING, pentru 4 lei pe luna primesti alerta prin SMS cand iti intra salariul. De fapt, banca te anunta cand este realizata orice tranzactie mai mare de 200 de lei. Iar cu ajutorul cardului BCR iti incarci cartela RATB.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#card bancar salariu , #card