Ziare.com

Fraude electronice, un pericol pentru toti: Vezi de ce trebuie sa te feresti (I)

Sambata, 07 August 2010, ora 08:16

   

Fraude electronice, un pericol pentru toti: Vezi de ce trebuie sa te feresti (I)
Internetul ofera acces nelimitat tuturor pentru a se angaja in comertul global. Infractorii isi dau seama de sansele nelimitate pentru fraude care se pot comite pe scala mondiala. Este vorba de asa-numitele fraude electronice.

Conturile bancare, cartile de credit, pensiile, conturile la burse, mostenirile, titlurile de proprietate, toate sunt tinta acestor banditi de tip nou.

Cine sunt acestia? De obicei, tineri extrem de inteligenti, familiari cu toate aspectele legate de calculatoare si Internet, de multe ori absolventi de universitate in domeniul informaticii, adolescenti sau chiar copii, locuind, de obicei, in tari sub-dezvoltate, luand ca tinte cetateni sau companii din SUA, Canada, Australia, Regatul Unit, Franta, Germania sau si din tarile lor.

Interpolul si politiile nationale au publicat recent un studiu din care reiese ca majoritatea infractorilor pe Internet vin din Nigeria, Ukraina, India, Vietnam, Romania, Polonia, Ungaria si Liban.

Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Problema cea mai spinoasa nu este depistarea lor, ci pedepsirea lor, din moment ce aproape toate tarile enumerate mai sus nu au niciun fel de tratate de extradare a infractorilor.

De multe ori marile companii internationale, care devin victime ale acestor fraude electronice circumventeaza legile si angajeaza resurse de specialitate pentru ca cei in cauza sa fie trimisi in judecata. Asa a fost ultimul caz (iunie 2009) al lui Habib Abu Askeli, din Beirut, care a fraudat Banca Angliei de o suma de peste cicizeci de milioane de lire. O companie particulara l-a urmarit si l-a "arestat" ducandu-l imediat in Anglia.

Astfel de cazuri rare de obicei se bucura de publicitate, in special cand institutiile pagubite sunt de mare prestigiu. De multe ori acesti infractori sunt angajati de aceleasi institutii pentru a servi drept consultanti pentru securitatea tranzactiilor.

Cartile de credit

Cartile de credit sunt extrem de vulnerabile pentru fraude prin calculator. Numerele si codurile de "siguranta" se fura, uneori din raporturile de activitate de pe calculatoarele marilor magazine, companii, etc. Aceste numere de carti de credit se vand deschis pe Internet. O lisa de 1.000 de carti de credit costa in jur de 200 de dolari.

"Cumparatorii" fac, de obicei, una sau doua tranzactii comerciale, dupa care nu le mai folosesc. Decalajul dintre tranzactie si nota de plata (trimisa titularui cartii de credit) este de vreo 30 de zile, timp in care infractorul e "liber" sa-si exercite meseria si, totodata sa-si stearga si urmele.

Diferite carti de credit au diferite reguli. De exemplu, o carte de credit folosita la scara larga cere ca tu sa anunti tranzactiile frauduloase in primele 30 de zile de la descoperire, fiind astfel responsabili numai pentru primii 50,00 de dolari. Dupa 30 de zile esti "bun de plata" pentru intreaga suma. American Expres ofera calitatea cea mai ridicata pentru protectia contra fraudelor electronice.

2. Cartile de debit

Cartile de debit sunt "calcaiul lui Achile" in comertul global. O carte de debit e buna doar pentru suma maxima pe care o ai in banca la data tranzactiei. Daca suma din banca e mai mica decat pretul cumpararii, tranzactia se va respinge automat. Daca ai o suma suficienta in banca, tranzactia va fi facuta normal, iar banii se transmit electronic, instantaneu, in contul bancar al vinzatorului.

Hotii folosesc camere de luat vederi pentru a inregistra, de la distanta, exact ce face un posesor de carte de debit cand o foloseste. Mai tarziu, analizeaza atent totul, fiind astfel in statre sa extraga numarul cartii de debit si codul personal de acces.

Avand acestea, merg pe Internet si cumpara tot ce vor, pana se termina toti banii din contul bancar al titularului. O tranzactie pe carte de debit nu are niciun fel de recurs. Odata cheltuiti, banii sunt dusi pentru totdeauna.

Cele descrise mai sus nu epuizeaza total acest subiect al fraudelor electronice. In fiecare zi infractorii intreprinzatori "inventand" noi metode de a jecmani un public ignorant sau neatent.

Articolul care va urma, va descrie alte sisteme de fraude electronica. Numitorul comun in toate aceste "tranzactii negre" este cooperarea completa a victimelor. Voi incerca, de asemenea, sa prezint unele elemente necesare pentru a evita sa cadeti in situatia de victima a fraudelor electronice.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3637 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De ce in SUA este asa de usor sa se fure identitatea cuiva ?

Furandu-i identitatea , i se pun in carca numeroase fraude bancare si nu numai .

Si in Romania se fac chestii din astea , dar parca in SUA este raiul .

 

Si in Romania e la fel de usor...

... sa furii identitatea unei persoane, de exemplu:
- tamtamul care s-a facut la otv cu legea cojocaru si strangerea de semnaturii pt asta si inaintarea spre presidentie (nume+prenume+cod numeric personal+adresa+semnatura+data nasterii) !!!
-la mine in oras a inceput o campanie de strangere de semnaturii pt dat jos guvernul (:-D), aceeleasi date personale.
Nu stiu daca la aceasta data se mai practica cumpararea de baze de date ale clientilor (persoane fizice sau juridice) cu era mai demult.
Am auzit de niste chestii cu clonare de cartii de credit/debit la diferite magazine sau benzinarii aici pe la noi in Ro. Asa ca nici la noi in Ro nu e mare securitate cu astfel de date.

Nu e chiar asa usor

Cartea de credit pe care o folosesc la plati pe internet pot sa o fac cadou oricui ca nu poate sa o foloseasca daca nu are generatorul de coduri la ea. S-au smecherit si bancile. Iar un card de debit, daca cumpara cineva cu el ceva, poti contesta in instanta plata, daca nu are semnatura ta, pe bonul de la magazin. Dar trebuie sa ai o semnatura lizibila si clara, nu o mazgaleala sa o poata imita oricine. Intr-o lume de hoti, exista metode sa te feresti de toate. Cap iti trebuie. Identitatea ca identitatea, dar procedura actuala de ati face carte de identitate, iti permite sa-ti faci mai multe, in localitati diferite. Si asta legal. Sistemul este gresit. Iar hackerii sunt lasati de capitalisti sa mai fure cate un pic, ca sa-si vanda sisteme de protectie si alte tipuri de carduri, cica mai performante. Numai in filme se chinuiesc serviciile secrete sa prinda pe cei ce fac fraude pe internet, si ne arata noua ce greu este. Te gasesc in 5 minute maxim, imediat ce ai intrat pe internet, in orice punct de pe glob. Atat timp cat w.w.w.-ul este tinut pe plan mondial de 5 servere aflate in locatii ultra secrete, toate proprietatea guvernului american, nu poti face nimic fara stirea lor. Ca daca ar fi asa de usor sa umbli icognito pe internet, nu ar mai fi serverele proprietate guvernamentala. Sau ar avea servere si alte state. Dar nu, doar unchiul Sam are voie la oala cu smantana. Nu mai puneti botul la abureli. Dar nu fi naiv sa nu crezi ca nu vei cadea victima unui hacker, lasat taman in ziua aia liber sa zburde(crede el)prin conturi la oameni, si poti sa o patesti.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor