Imprumutul cu cardul de credit, spulberat de noul regulament BNR?

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 22:07
2970 citiri
Imprumutul cu cardul de credit, spulberat de noul regulament BNR?

Bancile vor reevalua in acest an bonitatea clientilor care se afla in posesia unui card de credit, in conformitate cu noul regulament de creditare al BNR.

In consecinta, conturile a peste 650.000 de posesori de carduri de credit ar putea fi blocate, iar limita de imprumut micsorata sau anulata, scrie Capital.

Pe 20 decembrie 2012, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat in Monitorul Oficial regulamentul de creditare care limiteaza creditarea in valuta. Bancile mai au 90 de zile pana sa emita noile norme de creditare si sa le transmita spre aprobare la BNR.

In cazul cardurilor de credit si descoperiturilor de cont, articolul 17 din regulament stipuleaza ca institutiile de credit vor putea prelungi facilitatile de tip revolving (se reintregesc automat dupa completarea sumei imprumutata) doar dupa reevaluarea capacitatii de rambursare a clientului odata la maximum cinci ani.

"In conditiile in care piata de creditare este la un grad ridicat de indatorare, o noua evaluare a capacitatii unui client de a rambursa suma pe card va conduce la anularea/limitarea utilizarii unui numar semnificativ de carduri. Multe dintre acestea au fost acordate in trecut, cand se putea oferi un grad de indatorare mai mare decat dupa introducerea normelor BNR", spun reprezentantii Citibank.

Presedintele CEC Bank si al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a declarat ca pe langa efectul direct asupra pietei cardurilor, noile reglementari "vor genera costuri interne suplimentare la banci, pentru reluarea analizei la creditele din portofoliu, notificarea clientelei, constituirea de provizioane pentru clientii care nu se mai califica, dar nici nu pot achita datoria, devenind automat restantieri".

Potrivit presedintelui ARB, "daca se accepta estimarile din piata privind munca "la negru" sau la "gri", este posibil ca aproximativ 30% din clientii ce vor fi analizati in 2013 sa se califice pentru plafoane de creditare mai mici sau sa nu se mai califice deloc".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#carduri credit restrictii, #noi regului carduri, #imprumut card credit , #card