Nu stiti de unde sa faceti rost de bani pentru Craciun? Incercati overdraftul

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 07:38
8001 citiri
Nu stiti de unde sa faceti rost de bani pentru Craciun? Incercati overdraftul
Foto: Arhiva

Perioada sarbatorilor de iarna vine, de multe ori, si cu probleme de ordin financiar, cheltuielile crescand semnificativ.

Daca nu aveti nevoie de un credit sau nu doriti sa platiti rate mai multi ani, overdraftul reprezinta cea mai buna solutie pentru a avea niste bani in plus, mai ales ca, daca puneti inapoi suma intr-un termen de o luna, nu platiti dobanda.

Bancile ofera aceasta facilitate pentru toate conturile in care sunt virate salarii, la unele fiind nevoie, de exemplu, si de o conventie intre angajator si banca.

La BCR, nu trebuie sa incheiati niciun protocol pentru obtinerea descoperitului de cont, acesta fiind activat imediat dupa aprobare sau dupa prima alimentare a contului cu drepturile salariale.

Puteti dispune de o rezerva de bani de pana la 6 salarii nete lunare, iar plafonul minim este de 500 de lei. La determinarea plafonului se are in vedere obligatia lunara de plata pentru creditul solicitat, formata din total dobanda calculata pentru o luna. Dobanda este variabila, stabilita in functie de cotatia ROBOR la 3 luni, fiind revizuita de banca trimestrial, respectiv in prima zi lucratoare a lunilor ianuarie, aprilie, iulie si octombrie a fiecarui an. La aceasta se adauga marja de produs de 7 puncte procentuale.

Valoarea maxima a plafonului este de 10.000 de lei, iar dobanda anuala efectiva este de 14,04 la suta. De asemenea, puteti avea un coplatitor intern, anume un membru al familiei sau alta persoana cu acelasi domiciliu cum imprumutatul si ale carui venituri sunt luate in calcul la determinarea capacitatii de rambursare.

Pentru ING Card Start, puteti activa si linia de credit ING Extra' ROL, care ofera un credit de pana la 3 salarii nete. Dobanda anuala efectiva este mai mare decat in cazul BCR, ridicandu-se la 16,47 la suta, aplicandu-se la suma utilizata.

Cardul vine cu taxe 0 pentru deschidere de cont, emitere si administrarea contului si cardului, precum si comision 0 pentru plati la comercianti. Exista, in schimb, un comision de transfer de 1 leu, catre conturi deschise la ING, respectiv 2 lei, catre conturi deschise la alte banci, cand efectuati operatiunea prin ING Self'Bank sau ING Home'Bank.

BRD ofera descoperit autorizat de cont, pentru o perioada de 2 ani, cu posibilitate de prelungire automata atat a cardului, cat si a liniei de credit. Finantarea este fara garantii si poate fi in lei, dolari americani sau euro, in limita a 10.000 de euro.

Banca poate lua in considerare, pentru aprobare, atat veniturile detinatorului cardului, cat si a inca 3 membri ai familiei. Pentru reinnoirea descoperitului de cont sau pentru majorarea sa, BRD ia o taxa de 20 de lei, 5 euro sau 5 dolari. Banca nu specifica dobanzile aplicate.

In cazul overdraftului de la Raiffeisen Bank, se aplica o dobanda de Robor la 3 luni plus o marja a bancii, pentru clientii care au contractat facilitatea dupa data de 1 iulie 2010. Aveti la dispozitie echivalentul a pana la 6 salarii sau pana la 3 pensii. Banca nu percepe taxe sau comisioane pentru neutilizarea descoperitului de cont, iar dobanda se aplica doar pentru sumele utilizate.

Pentru cardurile Visa Electron sau MasterCard Mondo de la Banca Transilvania puteti obtine o linie de credit pe contul curent de pana la 6 venituri/luna, conditia fiind sa va incadrati in gradul de indatorare de maximum 3.500 de euro.

Daca detineti un card la UniCredit Tiriac Bank, vi se pun la dispozitie, prin optiunea de overdraft, de la unul pana la 3 salarii. Insa, daca angajatorul a semnat o conventie de virare a salariilor cu banca, se poate ajunge pana la 6 salarii.

Facilitatea se reinnoieste in fiecare an si poate fi solicitata de orice persoana care are un salariu lunar net de minim 510 lei, virat intr-un cont curent deschis la UniCredit Tiriac. Dobanda se calculeaza luandu-se in considerare valoarea utilizata a descoperitului de cont si perioada afereta acestuia (numarul de zile) si este in valoare de 17,64% pe an. Rata dobanzii se revizuieste bianual, la 30 iunie si 31 decembrie.

Pentru obtinerea overdraft-ului, trebuie sa deschideti un cont curent, ce are costuri intre 20 si 180 de lei pe an, in functie de tipul selectat.

La facilitatea de descoperit de cont la CEC Bank pot avea acces clientii care primesc salariul in contul personal avand atasat card Visa Electron si/sau MasterCard Standard. De asemenea, pot solicita overdraft si pensionarii.

Pentru salariati, plafonul maxim este noua salarii lunare nete, iar, pentru pensionari, de doua pensii nete, dar nu mai mult de 40.000 de lei. De asemenea, banca nu oferta limite mai mici de 100 de lei.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#descoperit cont, #overdraft card, #card cont curent , #card