Ti-e frica de fraude: Vezi cum iti poti proteja banii de pe card - Sfatul specialistului

Marti, 14 Mai 2013, ora 08:26
9905 citiri
Ti-e frica de fraude: Vezi cum iti poti proteja banii de pe card - Sfatul specialistului

Romania este o tara deosebit de prolifica din punctul de vedere al fraudelor bancare, "specialistii" locali in domeniu fiind recunoscuti (si de cele mai multe ori arestati) si in strainatate.

Fraudele bancare pot avea multe forme: cardurile sunt pierdute sau furate si utilizate de hot, clonarea cardurilor (skimming), frauda prin Internet, telefon sau fax, cand, avand detaliile detinatorului de card, fraudatorul poate efectua cumparaturi oferind doar aceste informatii, mesajele false care va cer informatii confidentiale, in numele unor companii de incredere (phishing) si chiar intregi site-uri false, care imita foarte bine site-ul bancii care a emis cardul respectiv, unde sunteti indemnat sa introduceti date confidentiale (pharming).

Nu trebuie, insa, sa "testati" indemnarea fraudatorilor pe propria piele. Exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a preveni fraudele bancare, potrivit specialistilor din banci.

Iata, in continuare, cateva sfaturi:

- Semnati cardul pe spate, in locul special desemnat, imediat ce intrati in posesia sa. Astfel, daca va este furat cardul si se incearca efectuarea de cumparaturi cu el, comerciantul isi poate da seama ca semnatura de pe card nu este aceeasi cu semnatura de pe factura.

- Distrugeti hartia pe care este scris PIN-ul imediat dupa ce l-ati memorat.

- Nu notati codul PIN pe spatele cardului sau pe alte hartii pe care le tineti in portofel sau geanta. Nu este recomandata nici salvarea acestuia in telefonul mobil.

- Daca numarul PIN primit de la banca vi se pare greu de retinut, schimbati-l de la bancomatele bancii respective. Nu setati drept PIN un numar usor de ghicit, cum ar fi 0000 sau 1234 si nici data nasterii. De asemenea, daca detineti mai multe carduri, nu puteti acelasi cod PIN la toate.

- Nu dezvaluiti informatiile despre card unor alte persoane, indiferent de metoda prin care va este cerut (e-mail, telefon) acest lucru, chiar daca persoanele respective se dau drept angajati ai bancii. Este important de stiut ca angajatii reali ai bancii nu vor cere niciodata codul PIN.

- Daca ATM-ul de la care intentionati sa scoati bani nu pare in siguranta, evitati-l. De asemenea, nu acceptati ajutorul unor persoane straine in cazul in care bancomatul respectiv prezinta erori. Tastati cu grija PIN-ul, astfel incat sa nu poata fi vazut de nimeni altcineva. Nu introduceti cardul in bancomat daca acesta pare sa aiba corpuri straine atasate.

- Inainte de a folosi un card online, asigurati-va ca PC-ul respectiv are instalate programe antivirus si firewall.

- Singurele informatii pe care le cer comerciantii reali in mediul online sunt numele de pe card, numarul cardului si cele trei cifre CVV2 aflate pe spatele cardului. Daca vi se cer alte informatii, cum ar fi codul IBAN sau PIN-ul, nu le introduceti si parasiti imediat site-ul respectiv. De asemenea, pentru protectia online, este de preferat sa inregistrati cardul pentru serviciile Mastercard si Visa pe acest segment (Mastercard SecureCode si Verified by Visa).

- In timpul tranzactiilor in magazine, fiti atent la ce face vanzatorul. Nu pierdeti cardul din ochi si nu permiteti vanzatorului sa dispara din campul vizual sub nici un pretext. Conform legislatiei, terminale POS trebuie sa fie la vedere, nu ascunse. In caz contrar, vanzatorul poate profita de ocazie pentru a va fura datele.

- Pastrati toate chitantele, iar, la sfarsitul lunii, vedeti daca se regasesc in extrasul de cont si daca nu apar in acesta tranzactii pe care nu le-ati autorizat.

- Nu imprumutati cardul nimanui.

- In cazul in care pierdeti cardul sau constatati ca acesta a fost furat, anuntati de urgenta banca si cereti blocarea cardului respectiv. Astfel, va asigurati ca hotul nu il va putea utiliza si ca va fi depistat in momentul in care incearca sa-l foloseasca.

Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#evitare fraude card, #masuri prevenire fraude card , #card