Guvernul sustine eliminarea comisionului de rambursare anticipata

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 13:08
1833 citiri
Guvernul sustine eliminarea comisionului de rambursare anticipata

Guvernul va adopta proiectul de act normativ propus de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) privind eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, a anuntat premierul Emil Boc.

"Un proiect la care in calitate de prim-ministru tin foarte mult, datorita faptului ca va avea un efect ce va fi resimtit de sute de mii de romani si este in fundamentul lui corect, il constituie propunerea legislativa elaborata de ANPC, cu sprijinul Consiliului Concurentei, propunere care vizeaza eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare.

Ne propunem sa adoptam aceasta propunere care prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipata a creditelor bancare, extinzand eliminarea comisionului de rambursare anticipata atat asupra creditelor cu garantie imobiliara, cat si asupra acelora fara acest tip de garantie", a spus Boc, la prezentarea raportului de activitate al Consiliului Concurentei, citat de Mediafax.

Boc considera ca proiectul, care reprezinta o initiativa europeana, va stimula cresterea concurentei in sistemul bancar si va avea efecte pozitive asupra tuturor romanilor care au contractat credite bancare.

Consiliul Concurentei a anuntat, la inceputul anului, ca va discuta cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului despre eliminarea sau limitarea comisoanelor pentru toate tipurile de imprumuturi cu dobanda variabila.

"Consiliul Concurentei sustine aceste propuneri de modificare a legislatiei in domeniu. Chiar daca Asociatia Romana a Bancilor s-a aratat rezervata, cred ca vom gasi intelegere si toti factorii implicati vor fi rezonabili", a afirmat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Comisionul de rambursare anticipata limiteaza mobilitatea unui client de la o banca la alta. In conditiile in care dobanda este variabila si banca poate majora dobanda in functie de fluctuatiile pietei, si nu preia riscul aferent unei dobanzi fixe, comisionul de rambursare anticipata nu are justificare.

In Uniunea Europeana, bancile practica un comision de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda fixa, pentru ca ele se expun riscului ca un client sa se refinanteze la alta banca atunci cand dobanda scade. In Romania insa, acest comision impiedica trecerea de la o banca la alta.

De la mijlocul acestui an, persoanele fizice vor rambursa creditele ipotecare si de consum cu dobanzi variabile fara sa plateasca vreun comision, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) pentru transpunerea si implementarea in legislatia nationala.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Emil Boc, #eliminarea comisionului de rambursare anticipata , #comision