Stii sa-ti spui cu mandrie pretul?

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 07:36
3330 citiri
Stii sa-ti spui cu mandrie pretul?

Una dintre explicatiile faptului ca, in prezent, castigi mai putin decat meriti o reprezinta faptul ca nu stii sa-ti spui pretul cu mandrie si incredere.

Daca te duci la un interviu de angajare, trebuie sa stii sa spui cu fruntea sus si fara sa clipesti cat vrei pe luna. Esti liber profesionist si toata ziua stai de vorba cu clienti? Atunci trebuie sa fii in stare sa spui oricand cu tarie in glas care este pretul unei ore de consultanta.

Iar in cazul in care esti om de vanzari, spunand pretul produselor tale cu jumatate de gura iti tragi cu maestrie un mare glont in picior.

Am sunat zilele trecute un agent imobiliar cu un nume ciudat - am aflat ulterior ca e svab - in vederea achizitionarii unui parcele de teren intravilan in zona Campulung Muscel. Ma asteptam sa aud minciuni pe banda rulanta si exagerari cat cuprinde. Asa ca ma inarmasem cu rabdare si o lunga lista de intrebari ca sa nu rup masina pana la Campulung si sa descopar acolo ca alta e realitatea.

Surpriza mare insa! Agentul de vanzari - parerea mea e ca am stat de vorba chiar cu patronul agentiei imobiliare - a vorbit extrem de politicos, mi-a raspuns clar si la obiect la intrebarile mele. In plus, din proprie initiativa si fara ca eu sa ajung sa-l intreb despre dezavantajele loturilor de teren pe care le are in portofoliul sau, mi-a comunicat la fiecare lot in parte partile mai putin atractive, spre exemplu accesul dificil pana la teren.

Dupa aproape o jumatate de ora de placuta conversatie, eram convins ca, daca ma voi hotari vreodata sa-mi fac o micuta casa de vacanta in zona Campulung Muscel, acesta va fi agentul meu imobiliar. Asa ca eram nerabdator sa aflu pretul serviciilor sale. Ma asteptam sa-mi spuna de un comision de 5-6%, pentru ca am discutat doar despre parcele de aproximativ 5.000 euro, ceea ce ar fi insemnat un comision de 250 - 300 de euro. Un fleac pentru un bucurestean, nu?!... Si chiar mi-a precizat ca locuitorii Capitalei sunt majoritatea clientilor sai.

Asa ca am ramas mut de uimire cand super agentul meu de vanzari care-mi facuse o super impresie mi-a spus, aproape soptit, ca practica un comision de 2%. Adica 100 de euro la un teren de 5.000 de euro. Am tacut, repet, mut de mirare. Insa sunt convins ca, daca as fi spus "Scump!", interlocutorul meu ar fi scazut imediat comisionul la 1,5%.

Nu vreau sa discut aici daca 2% e un pret corect sau nu, daca e un comision acceptat sau nu de piata, ci doar vreau sa aduc in lumina reflectoarelor modul in care acest profesionist - mie asa mi-a lasat impresia dupa o jumatate de ora de discutie - isi diminueaza singur sansele de a castiga bani frumosi, pur si simplu, spunandu-si pretul cu jumatate de gura.

Daca nu stii sa-ti spui pretul cu mandrie - atentie, nu un pret obraznic si nici un pret rostit cu obraznicie - transmiti imaginea unui vanzator care nu are incredere in el si in ceea ce vinde, comunici clientului ca ar face bine sa mai caute si in alta parte pentru ca ceea ce ii poti oferi tu nu e tocmai cea mai buna solutie si, in plus, iti creezi singur mari dificultati la inevitabila etapa a negocierii pretului si a conditiilor comerciale.

Aparent un fleac. Insa, in realitate, un aspect esential din cadrul procesului de vanzare, aspect ce poate avea un puternic efect asupra castigurilor tale!

Asa ca asculta-te cum iti spui pretul si, daca nu o faci cu mandrie si fruntea sus, incearca sa exersezi aceasta rostire zi de zi. Insa doar daca esti ferm convins de valoarea a ceea ce vinzi.

Mircea Enescu este trainer senior de vanzari si autorul cartii "Cum sa gasesti noi clienti" pe care o puteti primi gratuit daca vizitati blogul sau la adresa "mirceaenescu.ro.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#pret servicii, #Mircea Enescu vanzari, #stabilire pret , #comision