Analiza BCR: Efectele nefaste ale legii darii in plata (Video)

Luni, 08 Februarie 2016, ora 12:52
7237 citiri
Analiza BCR: Efectele nefaste ale legii darii in plata (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

O analiza de impact realizata de BCR arata ca 60% dintre clientii actuali, in special tinerii, nu vor mai putea accesa un credit imobiliar, daca legea darii in plata va intra in vigoare.

Studiul realizat de cea mai mare banca locala dupa active arata efectele negative ale acestui act normativ, printre care se numara contractia pietei ipotecare, distorsionarea pietei imobiliare si impactul advers asupra conditiilor de locuit ale familiilor din Romania, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Conform simularilor financiare realizate de analistii BCR, considerand forma curenta a proiectului de lege, institutiile financiar bancare vor fi nevoite sa adopte masuri prudentiale pentru a reduce riscul de credit si pentru a proteja fondurile deponentilor si ale actionarilor, din care se acorda credite.

Astfel, analistii BCR au modelat impactul unei cresteri medii a avansului la creditele ipotecare si imobiliare de la 15% in prezent la o medie de 30% in viitor, un nivel considerat prudential pentru a asigura rambursarea fara riscuri a unui credit acordat din depozitele atrase de la clienti.

Impactul identificat de specialistii BCR este negativ pe trei directii majore:

  1. Programul Prima Casa va disparea ca urmare a prevederilor legii darii in plata care fac garantia statului nula; 160.000 de clienti actuali (in special tineri) nu vor mai dispune de un avans suficient pentru contractarea unui credit
  2. Pentru un client obisnuit va dura cu 8 ani mai mult decat in prezent ca sa economiseasca un avans suficient pentru a se incadra in noile conditii de creditare, adoptate pentru a reduce riscul de credit
  3. Varsta medie pentru prima achizitie ipotecara se va majora la 42 de ani, cu efecte adverse semnificative asupra standardelor de locuit si vietii de familie.

Florin Citu: Cine ii protejeaza pe clienti?

Analistul Florin Citu a criticat de curand modul in care sunt prezentate efectele legii darii in plata de catre bancheri.

"Companiile (inclusiv bancile) se pot ascunde de creditori (legea insolventei, finantare de la BNR pentru banci). Statul se poate ascunde de creditori (arierate, deficit, datorie publica, etc) - este stat face ce vrea. Persoanele fizice nu au cum sa se protejeze de creditori", a remarcat pe Facebook Florin Citu.

Analistul considera ca ar fi de preferat ca nimeni sa nu se poata ascunda de creditori, insa acest lucru nu se intampla.

"Competitie perfecta, intrare si iesire de pe piata foarte usor. Dar nu este asa. Exista o categorie importanta in societate care este discriminata: persoanele fizice. Nu sunteti de acord cu legea falimentului personal? OK. Aduceti altceva la schimb. Nu sunteti de acord cu legea darii in plata? OK. Aduceti altceva la schimb.

Dar terminati cu ipocrizia si lectiile despre economie de piata si libertate economica. Daca asa cum sustineti peste tot vreti economie de piata, atunci eliminati legea insolventei pentru companii, lasati la banca centrala un calculator care sa creasca masa monetara, privatizati toate companiile statului si platiti datoria publica (imprumtul de la FMI din 2009 a fost pentru salvarea statului) ", a opinat Florin Citu.

Ce presupune legea darii in plata

Legea darii in plata permite oricarei persoane fizice, titulara a unui credit imobiliar, sa stinga datoria catre banca definitiv si fara executarea altor garantii suplimentare prin cedarea imobilului ipotecat in favoarea bancii, printr-o simpla procedura notariala la care banca nu este parte.

Proiectul de act normativ a fost retrimis la finalul anului trecut in Parlament de catre presedintele Klaus Iohannis, astfel ca legea darii in plata va fi rediscutata in aceasta sesiune parlamentara.

C.P.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#BCR analiza efecte lege dare plata, #efecte lege dare in plata, #legea darii in plata , #credit imobiliar