Bancile raman prudente in privinta creditelor imobiliare - KPMG

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 22:18
1624 citiri
Bancile raman prudente in privinta creditelor imobiliare - KPMG
Foto: Arhiva

Sectorul imobiliar din Romania se afla intr-o situatie de stagnare, iar bancile vor continua sa fie prudente in activitatea de creditare, avand in vedere ponderea creditelor neperformante din portofolii, potrivit unui studiu al firmei de consultanta fiscala KPMG.

Totusi, exista nevoi clare de finantare atat in sectorul comercial, cat si in cel rezidential, ceea ce inseamna ca exista potential pentru crestere, se arata in raportul CEE Property Lending Barometer 2011, remis miercuri Ziare.com.

"Pentru a stimula dezvoltarea, este nevoie de redresare economica si aceasta va conduce la cresterea increderii firmelor si consumatorilor si la o disponibilitate crescuta a bancilor de a acorda credite dezvoltatorilor si clientilor individuali. Dezvoltatorii trebuie, de asemenea, sa fie realisti in asteptarile lor, pentru ca este putin probabil sa mai fim martorii acelui tip de 'bubble' speculativ prin care a trecut Romania in perioada 2006-2008", a explicat Ori Efraim, partener si coordonatorul Departamentului de Real Estate al KPMG in Romania.

Potrivit spuselor sale, desi investitiile imobiliare romanesti au scazut dupa 2008, exista anumite semne de reinnoire a interesului, in special din partea dezvoltatorilor chinezi. "Ca si in multe alte sectoare, dezvoltatorii chinezi au identificat imediat oportunitatile prezente pe piata romaneasca si acopera anumite goluri lasate de investitorii mai precauti care au fost mai reticenti fata de pietele emergente dupa 2008", a adaugat Efraim.

Bancile sunt prudente cu privire la evolutia pietelor imobiliare, cu exceptia celor din Austria, Republicii Cehe si Poloniei, unde piata nu a fost afectata in aceeasi masura de criza financiara ca in alte tari, conform sondajului realizat de KPMG in randul unui numar de peste 50 de banci din Europa Centrala si de Est.

Majoritatea reprezentantilor bancilor participante la sondaj nu a avut o opinie nici clar deschisa, nici explicit negativa fata de finantarea proiectelor imobiliare. Cu toate acestea, abordarea lor fata de acordarea de fonduri pentru proiecte imobiliare variaza mult de la o regiune la alta.

"Din punct de vedere al preferintelor sectoriale, acestea sunt extrem de neuniforme si diferite de la o tara la alta. In Ungaria si Serbia, sectorul retail este primul in topul preferintelor, in timp ce in Republica Ceha, Polonia si Romania sectorul cladirilor pentru birouri este mai preferat. In Austria sectorul cladirilor de birouri, sectorul industrial si retail impartasesc toate un grad similar de interes din partea bancilor. In Bulgaria, Slovenia si Tarile Baltice, sectorul industrial/logistic se afla in topul prioritatilor in timp ce sectorul hotelier/al statiunilor turistice este in general cel mai putin preferat sector, cu exceptia Sloveniei", a mai spus Ori Efraim.

Comparativ cu anul trecut, bancile se concentreaza mai mult asupra finantarii imobiliare, fiind interesate mai mult de finantarea proiectelor generatoare de venit, decat in proiectele de dezvoltare. Sectorul hotelier ramane cel mai putin preferat de catre banci din perspectiva finantarii.

T.B.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#credite imobiliare, #piata imobiliara Romania , #credit imobiliar
Comentarii
Poza acinoI
acinoI
rank 5
Cine sa ars cu ciorba sufla si-n iaurt