Ce banca de top ofera cel mai avantajos credit ipotecar in euro

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 11 Aprilie 2011, ora 07:28
7960 citiri
Ce banca de top ofera cel mai avantajos credit ipotecar in euro
Foto: estateloans.com

Bancile din Romania au oferte pentru creditele imobiliare care putem spune ca, deocamdata, concureaza cu cele de la "Prima casa". Desi sunt cu cateva procente mai mari, in unele cazuri, imprumuturile din acest segment sunt inca la mare cautare.

Ziare.com a dorit sa realizeze o comparatie intre creditele imobiliare pe care le ofera, la ora actuala, unele dintre cele mai mari banci aflate pe piata. Astfel ca am luat in calcul un imprumut de 80.000 de euro, pe o perioada de 30 de ani. Totodata, am impus si un avans de 15-20% din valoarea creditului.

Spre exemplu, la BCR, in cazul creditului "Casa mea", care are o dobanda anuala efectiva de 6,80%, rata ajunge la 509 euro, dupa cum calculeaza Conso.ro. Odata accesat acest credit, veti avea de rambursat, la finele celor 30 de ani de creditare, peste 183.000 de euro. BCR ofera o serie de astfel de credite, DAE diferind in functie de suma minima pe care o aveti drept avans.

La BRD, calculatorul de rata al bancii a luat in calcul si o asigurare care, timp de 30 de ani, va ajunge sa insumeze mai bine de 5.000 de euro, astfel ca va trebui sa rambursati peste 193.000 de euro. Creditul "Habitat Plus" are un DAE de 7,86%, rata acestui imprumut ridicandu-se la mai bine de 580 de euro, in primii ani. Comisionul de dosar pentru oferta BRD este de 400 de euro, adica 0,5% din creditul acordat. Dobanda si comisioanele in cei 30 de ani insumeaza peste 108.000 euro.

Costuri destul de mari

Daca ar fi sa ne luam dupa calculatorul celor de la CEC Bank, creditorul ar avea pentru oferta expusa mai sus o rata medie de 700 de euro, in conditiile in care primele rate se ridica la peste 740 de euro, iar ultimele la peste 660 euro. Gradul de indatorare, potrivit bancii, poate sa fie intre 40 si 54 % din venitul lunar, in functie de bonitatea clientului. Iar rata maxima, in lei, poate sa fie intre 2.800 si 3.780 lei.

Dobanda creditului ajunge la 9,3%, imprumutul avand si un comision lunar de gestiune de 0,1%. Daca veti alege creditul oferit de CEC Bank, la finele celor 30 de ani veti fi dat aproape 260.000 de euro inapoi. 188.000 de euro insumeaza numai dobanda creditului si comisioanele acestuia.

Alpha Bank, o oferta competitiva

Alpha Bank vine cu creditul "Alpha Housing", o oferta destul de competitiva daca o comparam cu restul celor expuse. In acest caz, DAE este de 7,26%. Rata calculata pe site-ul bancii ajunge la peste 530 de euro. Va trebui sa platiti 425 de lei pentru evaluarea imobilului pe care doriti sa-l achizitionati. O alta taxa este cea pentru analiza dosarului, care ajunge la 400 de euro.

Per total, costul acestui credit ajunge sa fie de peste 111.000 de euro, la care daca mai adaugam si creditul trecem usor de 190.000 de euro, bani care trebuie rambursati in cei 30 de ani. IN DAE nu sunt incluse cheltuielile ocazionale cu constituirea si publicitatea garantiilor (taxele notariale, taxa de inregistrare/modificare/radiere la Arhiva Electronica a Garantiilor Reale Mobiliare, etc) si nici cele cu asigurarea imobilului.

UniCredit Tiriac Bank cere pentru un credit de 80.000 de euro o rata de 539 de euro, DAE in acest caz fiind de 7,69%. Pentru analizarea dosarului banca percepe o taxa de 300 de euro, iar pentru asigurare 136 de euro/primul an.

China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
#credit imobiliar banci, #oferte imprumut , #credit imobiliar