Legea darii in plata: Bancherii spun ca ii vor ajuta pe clientii care nu reusesc sa-si plateasca ratele

Joi, 03 Martie 2016, ora 19:56
3523 citiri
Legea darii in plata: Bancherii spun ca ii vor ajuta pe clientii care nu reusesc sa-si plateasca ratele
Foto: Arhiva Ziare.com

Bancherii au instrumentele necesare prin care ii pot identifica clientii care au dificultati sa-si plateasca ratele la timp si care ar putea beneficia cu adevarat de pe urma legii darii in plata, a declarat, joi, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Sergiu Oprescu.

Luni, plenul Senatului a votat in unanimitate legea darii in plata, dupa ce a respins un amendament prin care erau exceptate de la aplicarea acestei legi creditele contractate cu garantii guvernamentale, cum ar fi Prima Casa. In schimb, senatorii au limitat aplicarea legii doar pentru creditele cu o valoare de cel mult 150.000 de euro.

Senatul a adoptat in unanimitate legea darii in plata

Dupa votul din Senat, bancile se declara gata sa-i identifice si sa-i ajute pe cei care nu mai pot sa-si plateasca creditele si care ar fi adevaratii beneficiari ai acestei legi, a declarat Oprescu, care este si presedintele Alpha Bank Romania, in cadrul unei conferinte de presa.

"Nu am negat niciodata faptul ca exista cazuri sociale, iar bancile pot sa vina cu instrumentele necesare identificarii celor chiar nu mai pot sa-si plateasca creditele, pot sa vina cu diverse abordari in aceasta problema", a spus presedintele ARB.

Guvernul vrea ca darea in plata sa aiba un caracter social - Avertisment legat de procese si costuri uriase (Video)

Seful asociatiei bancherilor sustine ca bancile vor avea de suportat costuri mai mari din cauza legii darii in plata.

"Bancile vor trebui oricum sa faca provizioane, in cazul in care vor exista cazuri concrete, chiar daca nimeni nu va da casa inapoi la banca. Asta va afecta capacitatea noastra de a oferi credite antreprenorilor si persoanelor fizice de buna credinta. Costul creditarii va creste pentru toata lumea", a declarat Oprescu.

Legea darii in plata - cadoul otravit

Bancherii au fost, pana acum, cei mari adversari ai legii darii in plata. Ei au avansat, printre posibilele efecte, cresterea avansului la noile credite imobiliare pana la 35-40%, fata de 5%, cat este avansul la imprumuturile prin programul Prima Casa, si 15-25%, la creditele imobiliare standard din acest moment.

Opozantii legii spun ca o alta eroare este decizia de a aplica actul normativ si creditelor in derulare, deci retroactiv, cel putin in forma votata in Senat.

Legea darii in plata urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#lege dare plata bancheri, #lege dare plata ajutor banci, #banci lege dare plata , #credit imobiliar