Efectele legii darii in plata: Alta banca mare inaspreste conditiile pentru creditele de casa

Vineri, 12 Februarie 2016, ora 14:13
3462 citiri
Efectele legii darii in plata: Alta banca mare inaspreste conditiile pentru creditele de casa
Foto: Arhiva Ziare.com

Bancpost devine a treia banca ce majoreaza avansul necesar pentru creditele ipotecare in lei si in euro, ca urmare a proiectului legii darii in plata.

"Proiectul legii darii in plata determina schimbarea profilului de risc asociat produsului de creditare, prin trecerea de la creditarea personala, sustinuta de o garantie reala imobiliara, la un produs de finantare a activelor. In acest sens, suntem datori sa actionam in spiritul reglementarilor prudentiale pentru administrarea riscului.

Astfel, Bancpost a decis modificarea conditiilor de creditare aplicate creditelor ipotecare, atat pentru cele in lei, cat si pentru euro, avansul solicitat la contractarea unui imprumut fiind de 33% la lei, si respectiv 43% la euro", au declarat pentru Mediafax reprezentantii bancii, informeaza Realitatea TV.

Anterior, institutia de credit practica un avans de 15% la creditele ipotecare in lei si de 25% la cele in euro.

Potrivit Bancpost, clientii care au depus aplicatii de credit pana vineri, data intrarii in vigoare a noilor norme de creditare, vor beneficia de conditiile anterioare.

"In ceea ce priveste programul Prima Casa, Bancpost monitorizeaza in mod constant contextul de piata, urmand ca, in functie de evolutia proiectului legislativ, sa reanalizam implicarea in cadrul programului", au punctat reprezentantii institutiei de credit.

Restul cerintelor aferente acestor credite au ramas neschimbate.

Banca controlata de grupul elen Eurobank devine, astfel, a treia din Romania care-si schimba conditiile de acordare a creditelor ipotecare, ca raspuns la o eventuala intrare in vigoare a legii darii in plata.

Bancpost se afla pe locul 10 in topul bancilor romanesti, in 2014, cu active de 11,53 miliarde lei si o cota de piata de 3,1%.

Prima institutie financiara ce a adoptat astfel de modificari a fost Raiffeisen Bank.

Bancherii au facut presiuni

Legea darii in plata a provocat valuri in randul bancherilor, care au avertizat in repetate randuri ca actul normativ va conduce la inasprirea conditiilor de creditare, dar si la disparitia programului Prima Casa.

Insa atitudinea bancherilor a fost criticata de curand de Federatia Asociatiilor de Consumatori, care reuneste organizatii reprezentative din cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei.

"Dezavuam in mod categoric practica de presiune exercitata in piata, inaintea dezbaterilor si aprobarii in forul legislativ a acestui proiect de lege si speram ca atat membrii comisiilor, cat si reprezentantii cetatenilor in forul suprem legislativ al tarii sa nu fie influentati de astfel de presiuni", se arata intr-un comunicat de presa al Federatiei Asociatiilor de Consumatori, remis joi Ziare.com.

Legea darii in plata permite oricarei persoane fizice titulara a unui credit imobiliar sa stinga datoria catre banca definitiv si fara executarea altor garantii suplimentare prin cedarea imobilului ipotecat in favoarea bancii printr-o simpla procedura notariala la care banca nu este parte.

Proiectul de act normativ a fost retrimis la finalul anului trecut in Parlament de catre presedintele Klaus Iohannis, astfel ca va fi rediscutat in aceasta sesiune parlamentara.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#Bancpost lege dare plata, #Bancpost avans credite imobiliare, #avans credite imobiliare , #credit imobiliar