Efectul nefast al legii darii in plata: Avansul pentru creditele ipotecare ar putea ajunge la 50%

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 10:57
3869 citiri
Efectul nefast al legii darii in plata: Avansul pentru creditele ipotecare ar putea ajunge la 50%
Foto: Arhiva Ziare.com

Bancherii ameninta ca avansul pentru creditele ipotecare ar putea ajunge la 50%, daca legea darii in plata va intra in vigoare.

Acestia sustin ca doar in acest mod pot acoperi eventualele pierderi, informeaza Digi 24.

Proiectul de lege se afla pe masa presedintelui Klaus Iohannis, care are doua optiuni: fie sa il reintoarca in Parlament, pentru reexaminare, fie sa il promulge.

In actuala forma, actul normativ prevede ca cei care au luat un credit ipotecar pot preda locuinta bancii si scapa de plata ratelor, lucru ce nu se intampla in prezent.

Legea darii in plata transpune directivele europene? Ce spune Ministerul de Externe

Florin Danescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, avertizeaza ca legea va conduce la cresterea avansului pentru creditele ipotecare si sustine ca "totul e calculat pe cifre".

"In calculul riscurilor, de acum incolo, vei lua in calcul o cadere de piata potentiala si aceasta dare in plata care poate ajunge la 50 la suta, de exemplu, asa s-a discutat despre acest avans si nu amenintand sau altfel, totul este calculat pe cifre", a explicat oficialul ARB, pentru postul de televiziune citat.

Predai cheia casei si ai scapat de credit: Avertismentul venit din partea sefului unei banci

Sustinatorii legii spun ca misiunea acesteia este sa-i ajute doar pe cei nevoiti sa-si paraseasca locuinta din cauza datoriilor si care raman si cu restante.

Avocatul Gheorghe Piperea subliniaza ca legislatia actuala nu protejeaza in niciun fel clientii care nu mai au posibilitatea sa-si achite ratele. De multe ori, chiar daca renunta la casa, aceasta nu acopera valoarea imprumutului, astfel ca mai ramane o diferenta care tot trebuie achitata.

"Se intampla ca aceste credite sa aiba efecte in continuare, fie prin faptul ca banca incaseaza in continuare prin forme speciale de executare silita - spre exemplu prin poprire pe salarii pana la sfarsitul vietii. Aceste resturi de creanta ramase neacoperite dupa executarea silita a imobilului cu destinatie de locuinta sunt vandute, cesionate", a explicat avocatul.

Legea darii in plata - salvarea debitorului necajit sau cadou pentru samsari? Dezbatere Ziare.com

Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei sustin ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca unele banci nu au stiut sa negocieze cu debitorii.

Ghetea, despre legea darii in plata: Sper sa nu fie promulgata

"Doua banci din sapte au oferit clientilor termeni in ce priveste francii elvetieni foarte buni. Alte cinci banci au zis: va scadem dobanzile pe trei luni - chestii minore care nu au facut decat sa ii infurie pe clienti. Nu zic ca masurile legislative luate sunt bune, sunt populiste, bancile oricum vor externaliza aceste costuri asupra urmatorilor clienti, intreg sistemul bancar va suferi ca urmare a unora care nu au stiut sa cedeze atunci cand trebuie si atat cat trebuia", a transmis Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale.

Principalele restante sunt la creditele mari, in special la cele peste 2 milioane de euro, arata datele BNR.

BRD: Legea darii in plata va saraci intreaga populatie!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#efecte legea darii in plata, #crestere avans credite ipotecare, #lege dare in plata , #credit imobiliar