Este momentul potrivit pentru cumpararea unei locuinte pe credit?

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 08:18
4930 citiri
Este momentul potrivit pentru cumpararea unei locuinte pe credit?
Foto: Arhiva

Indiferent de conditiile de creditare, de nivelul dobanzilor sau de numeroasele costuri suplimentare asociate, imprumutul bancar reprezinta pentru cele mai multe persoane singura optiune viabila pentru achizitionarea unei locuinte.

Prabusirea preturilor pe piata imobiliara corelata cu actiunile bancii centrale in vederea ieftinirii imprumuturilor in moneda nationala ar putea reprezenta oportunitatea asteptata pentru accesarea unui credit.

"Chiar daca fata de acum doua luni s-a inregistrat o usoara crestere a dobanzilor la credite, recomandam aceasta perioada pentru achizitioarea unei locuinte din cel putin doua motive: preturile din piata imobiliara sunt la un nivel foarte scazut, iar acelasi lucru il putem spune si despre dobanzile practicate de banci", a spus Liviu Andrei, directorul brokerului de credite Alliance Finance Broker, pentru Ziare.com.

Pe termen scurt, 6-9 luni, e posibila o usoara crestere a dobanzilor, urmand ca dupa aceasta perioada sa revina la valori mai mici. Insa, odata cu scaderea dobanzilor, cel mai probabil vom avea de-a face si cu revenirea pe crestere a pietei imobiliare, a adaugat Liviu Andrei.

"Piata este atractiva din punct de vedere al preturilor locuintelor, nivelul acestora fiind la jumatate fata de cel de la inceputul crizei, de acum patru ani", a precizat analistul imobiliar Radu Zilisteanu pentru Ziare.com.

Totusi, sunt posibile scaderi usoare in continuare, un efect indirect al noilor norme de creditare elaborate de BNR, este de parere analistul.

"Consider ca anul asta sunt posibile noi scaderi. Cererea solvabila, unul dintre elementele fundamentale care contribuie la formarea pretului pe piata imobiliara, este afectata de noile conditii de creditare, in conditiile in care piata imobiliara din Romania este extrem de valutizata, majoritatea preturilor fiind exprimate in euro.

Prin urmare, daca cererea solubila va scadea, atunci si numarul tranzactiilor va fi mai mic, iar preturile vor inregistra o usoara scadere de cateva procente. In rest, nu vad sa se intample lucruri deosebite pe piata in acest an, in conditii normale", a explicat Radu Zilisteanu.

BNR a adus, treptat, dobanda de politica monetara la cel mai redus nivel istoric, de 5,5% in prezent, ca parte dintr-o serie de masuri pentru a forta reducerea costurilor aferente creditelor in lei.

Iar dobanzile par sa cedeze, conform datelor centralizate de banca centrala. Astfel, dobanda medie anuala a creditelor ipotecare in lei se afla deja pe o panta descendenta, situandu-se in decembrie la 9,09% fata de 9,35% in noiembrie, luna in care BNR a operat prima reducere a dobanzii cheie din mai 2010.

Potrivit specialistilor, transmiterea mesajului BNR in economia reala este un proces care dureaza in general cateva luni.

Pe de alta parte, si dobanda aferenta creditelor ipotecare in euro a scazut usor in decembrie la 6,21% fata de 6,23% luna anterioara.

Chiar daca imprumutul in euro este in mod evident mai avantajos in ceea ce priveste costurile, avansul minim obligatoriu de 25% redirectioneaza solicitantii spre creditul in moneda nationala.

Pentru a obtine un credit ipotecar in valoare de 50.000 de euro, o familie fara copii are nevoie de un venit minim de 3.050 de lei.

Creditul ipotecar implica, pe langa dobanda si comisioanele platite bancii, o serie de costuri suplimentare precum costurile de evaluare, taxele notariale, primele de asigurare etc.

"Daca vorbim de un credit ipotecar standard, aceste costuri costuri scad spre 1.100 de euro, in timp ce in cazul unui credit Prima Casa acestea sunt de aproximativ 1.800 de euro", a spus directorul Alliance Finance Broker.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#cumparare locuinta, #credit ipotecar, #imprumut locuinta, #credit ipotecar lei, #credit euro , #credit imobiliar