Francul s-a apreciat puternic: Cu cat cresc ratele romanilor de la o zi la alta (Video)

Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 19:42
4037 citiri
Francul s-a apreciat puternic: Cu cat cresc ratele romanilor de la o zi la alta (Video)
Foto: Slovenian Times

Romanii cu credite imobiliare in franci elvetieni vor plati mai mult cu 300-350 de lei pe luna, dupa ce moneda din Tara Cantoanelor a consemnat, joi, o apreciere brusca.

Cei care au luat un imprumut in franci elvetieni si aveau o rata lunara de 500-600 de franci, ar fi platit la cotatia afisata miercuri de Banca Nationala a Romaniei (3,7415 lei/unitate) intre 1.900 si 2.250 de lei, potrivit calculelor Mediafax.

Insa dupa aprecierea brusca inregistrata joi de moneda din Tara Cantoanelor, pana la 4,3287 lei/unitate, suma de plata urca la 2.200 - 2.600 de lei pentru aceeasi rata.

De la o zi la alta, datoria a crescut, astfel, cu 300-350 de lei.

De ce s-a apreciat francul

Francul a avansat puternic dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis, in mod neasteptat, sa renunte la pragul de curs de 1,2 franci pentru un euro, precizand ca acesta nu mai este justificat.

Masura a fost instituita in 2011 pentru a proteja tara de criza datoriilor suverane din zona euro.

Presiunea pe pragul de curs valutar a crescut in ultima vreme, odata cu speculatiile conform carora Banca Centrala Europeana se pregateste sa tipareasca bani pentru achizitia de obligatiuni.

Operatiunea este cunoscuta sub numele de relaxare cantitativa (quantitative easing - QE, in engleza) si este vazuta ca unul dintre ultimele instrumente aflate la dispozitia BCE pentru revigorarea inflatiei, in conditiile in care dobanda de politica monetara este de numai 0,05%, iar neincrederea privind efectul masurilor deja adoptate de institutie este in crestere.

Veste proasta pentru romanii cu credite in franci: Moneda elvetiana a crescut vertiginos

Francul se tranzactiona, joi dimineata, la 92 de centime pentru un euro la Londra, la 9:53, dupa ce a atins nivelul record de 85,17 centime pentru un euro, relateaza Bloomberg.

De asemenea, moneda elvetiana a crescut cu 26% fata de dolar, la 81 de centime pe unitate.

Curs euro-leu: Francul o ia la galop - ce face moneda europeana

In Romania, cotatia a ajuns la 4,3287 lei/unitate, in crestere cu mai mult de 15% fata de sedinta precedenta, cand a fost de 3,7415 lei/unitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#crestere rate franci elvetieni, #creste rata credite franci, #creste rata imprumut franci , #credit imobiliar