Predai cheia casei si ai scapat de credit: Proiectul nu se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor - UPDATE

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 09:48
3201 citiri
Predai cheia casei si ai scapat de credit: Proiectul nu se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor - UPDATE
Foto: Hepta.ro

Proiectul de lege ce ajuta romanii care si-au luat o locuinta prin credit imobiliar sa scape de rate daca predau imobilul bancii nu se afla pe ordinea de zi, miercuri, a Camerei Deputatilor, insa votul pentru acest act normativ a avut loc.

Update: Numita darea in plata, masura a fost adoptata cu 233 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere.

Insa proiectul nu aparea pe ordinea de zi postata pe site-ul Camerei Deputatilor.

Actul normativ a infuriat bancherii, care au cerut ca se aplice doar in cazurile sociale, transmite Digi 24.

Predai cheia casei si ai scapat de credit: Proiectul a fost aprobat de deputatii juristi - Ce urmeaza

De asemenea, Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, a transmis in timpul dezbaterilor din Comisia juridica a Camerei Deputatilor, care au avut loc marti, ca Banca Nationala nu sustine masura, mai ales ca ar putea provoca falimentul unor institutii bancare.

Mai mult, el este de parere ca proiectul ii favorizeaza pe cei care au luat credite in scop speculativ.

Ai predat cheia casei si ai scapat de credit. BNR: Legea favorizeaza speculatorii, o banca ar putea da faliment

Dar deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul legii, care a colaborat cu avocatul Gheorghe Piperea pentru a elabora proiectul, a fost impotriva aplicarii doar pentru cazurile sociale.

Pe de alta parte, reprezentantul patronatelor din industria bancara a spus ca, in urma evaluarilor pe care le-au facut, cel putin 50 dintre clientii care se afla acum in imposibilitatea de a plati nu au facut acele credite pentru case, ci pentru vile de vacanta sau pentru masini scumpe.

Predai cheia locuintei si ai scapat de credit: Bancherii critica vehement proiectul de lege

"Ne-am afla in situatia in care un cetatean opreste Ferrari-ul in fata bancii si ne da cheile de la casa de vacanta", a sustinut Bogdan Preda, reprezentantul Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), in timpul audierilor din Comisia Juridica.

Actul normativ spune ca este suficient ca un debitor sa mearga la notar si sa ceara ca banca sa preia ipoteca in schimbul stingerii totale a creditului garantat.

Institutia financiara nu are drept de opozitie si nu se mai poate indrepta asupra veniturilor viitoare sau asupra altor active care nu sunt gajate in favoarea bancii.

Ce efecte ar putea avea masura

Legea darii in plata ar avea drept consecinta cresterea gradului indatorarii publicului, sustine profesorul de economie Bogdan Glavan.

"Cine va plati pentru ea? Tot populatia fiindca altcineva nu exista! De asemenea, legea va exacerba fluctuatiile de tip boom-bust: in faza de boom cererea de credite va fi mai mare decat in absenta legii, deoarece publicul va fi mai stimulat sa se indatoreze; pe faza de bust, scaderea pietei imobiliare si devalorizarea activelor va fi mai drastica, deoarece bancile vor scoate la mezat ipotecile acumulate.

Pentru a preveni colapsul, autoritatile politice vor recurge la ceea ce au facut deja americanii: interventii mai mari decat pana in prezent, pentru a-i salva pe principalii jucatori. Vom vedea probabil cum BNR va ajunge sa cumpere ipotecile falimentare aflate in posesia bancilor - exact cum se intampla in 'lumea civilizata'. Si, gratie spalarii pe creier din scoala si ingustimii analizelor din presa, nimeni nu-si va mai aminti cum de s-a ajuns acolo", a scris Bogdan Glavan pe blogul Logica Economica.

Creditele ipotecare se pot stinge cu bunurile imobile ipotecate - Proiectul de lege a trecut de Senat

In schimb, avocatul Gheorghe Piperea a transmis ca, "daca aceasta legea este atat de infricosatoare pentru bancile delincvente, inseamna ca este buna pentru noi".

Fiind unul dintre cei care au lucrat la elaborarea proiectului, el sustine ca refuzul presedintelui Klaus Iohannis de a adopta legea sau atacarea actului normativ la Curtea Constitutionala "nu va face decat sa amane cu cateva luni suferinta acelora dintre noi care se afla in menghina datoriilor catre banci sau catre colectorii de creante", a scris pe Facebook Gheorghe Piperea.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#proiect dare in plata, #predai locuinta scapi credit, #proiect credit imobiliar , #credit imobiliar