Legea darii in plata: Discutiile, amanate de senatori - Bancile sunt aratate cu degetul

Marti, 02 Februarie 2016, ora 17:29
4941 citiri
Legea darii in plata: Discutiile, amanate de senatori - Bancile sunt aratate cu degetul
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul PNL Daniel Zamfir a declarat, marti, dupa ce Comisia de Buget a Senatului a decis amanarea discutiilor pe Legea darii in plata, ca aceasta decizie a fost luata din cauza unor tergiversari pe care le-ar incerca bancile.

"Stiti, formele astea de tergiversare pe care bancile le incearca, cum ca n-au avut timp sa studieze amendamentele, asta face parte dintr-un razboi tactic pe care bancile il incearca, din nefericire, il incearca pe spinarea oamenilor. Dupa cum ati vazut, au incercat cu presiuni asupra parlamentarilor (...)

Acum n-au avut timp sa studieze amendamentele, ca atare, mai amana cu o saptamana. Vreau sa va spun ca oamenii astia nu inteleg ca tot razboiul acesta pe care il duc ei, il duc pe spinarea oamenilor si in defavoarea lor", a declarat Daniel Zamfir, initiator al legii care a fost retrimisa Parlamentului spre reexaminare ti urma sa intre marti in dezbaterea comisiilor de resort din Senat.

Deputatul PNL a mai spus ca tentativele institutiilor bancare sunt inutile si ca "in niciun caz, sub nicio forma, principiul legii, acela care este unul corect, de impartire a riscului intre client si banca, la acest principiu nu se modifica".

Presedintele BCR: Efectul inevitabil al legii darii in plata - Cum vor fi afectati consumatorii si bancile

Critici la adresa legii

La 18 decembrie, presedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului, cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea in plata a imobilelor, invocand faptul ca acest proiect este binevenit, insa forma adoptata de Legislativ, in loc sa-i ajute pe cei cu credite, risca sa creeze "dificultati".

Forma trimisa la promulgare de Parlament a fost criticata si de guvernatorul BNR Mugur Isarescu care declara, la inceputul lunii ianuarie, ca senatorii si deputatii trebuie sa aiba in vedere, la reexaminarea legii darii in plata, recomandarile primite, inclusiv de la Banca Central Europeana, astfel incat legea sa ii protejeze pe cei care au credite pentru locuinte si nu alte persoane.

Potrivit legii, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri.

Debitorul trebuie sa transmita creditorului prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului in care anunta decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale si ale executorului judecatoresc sau avocatului, dupa caz, vor fi suportate de debitor.

Dupa comunicare deciziei de catre debitor, creditorul nu mai poate urmari codebitori sau garantii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Proiectul de lege prevede ca la momentul incheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive, va fi stinsa orice datorie a debitorului fata de creditor, acesta din urma neputand solicita sume de bani suplimentare.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#amanare lege dare in plata, #comisie Senat lege dare plata, #lege dare plata banci , #credit imobiliar