Spaniolii in lupta cu bancile: Cine are castig de cauza?

Marti, 27 Martie 2012, ora 07:23
1616 citiri
Spaniolii in lupta cu bancile: Cine are castig de cauza?
Foto: Reuters

Nu numai in Romania clientii bancilor s-au saturat de ceea ce considera a fi abuzuri, trecand la actionarea in instanta a acestora. In Spania, grav lovita de o criza imobiliara, grupuri mari de persoane, in mare parte imigranti, incearca sa gaseasca o solutie la impasul in care au intrat.

Multi dintre proprietarii care au facut credite pentru a-si cumpara locuinte se afla in pericol de a-si pierde locurile de munca, in conditiile unei rate a somajului in continua crestere. Astfel, ei nu mai pot sa-si plateasca ratele, riscand sa fie evacuati.

De altfel, evacuarile silite, cate 200 pe zi potrivit statisticilor, au devenit un simbol al crizei din Spania, ce dureaza de cinci ani, imediat dupa colapsul pietei imobiliare si de constructii, ce a lasat milioane de persoane fara un loc de munca, relateaza Reuters.

Totusi, un grup de clienti a reusit sa suspende zeci de astfel de proceduri in ultimele sase luni, protestand in fata caselor preluate de banci si ajutand proprietarii sa negocieze cu institutiile de creditare.

Campania "Stop evacuarilor" a condus la un val de proteste, iar noul guvern a promis sa-i ajute pe cei care au luat credite in plin "boom" imobiliar, cand valoarea proprietatilor era mult mai mare.

Dupa prabusirea pietei, in 2007 - 2008, sute de mii de proprietari s-au trezit ca datorau bancilor mai mult decat valora imobilul achizitionat, in timp ce ratele dobanzilor se majorau vazand cu ochii.

Imigrantii cu salarii mici au fost cel mai grav afectati, deoarece, in multe cazuri, acestia si-au pierdut si slujbele. In plus, casele respective sunt aproape imposibil de vandut.

Potrivit avocatilor care ajuta grupurile de proprietari, bancile si alti creditori au "targetat", in timpul boom-ului imobiliar, comunitatile de imigranti, in special pe cei din Ecuador, a treia ca marime dupa cea a romanilor si cea a marocanilor.

"Managementul riscului era zero. Dadeau imprumuturi pentru orice", a explicat Jose Antonio Garcia Rubio, secretar economic pentru un partid politic de stanga care a inaintat un proiect de lege pentru modificarea legislatiei privind ipotecile si pentru a obliga bancile sa inchirieze casele catre somerii carora le-au reposedat locuintele.

Unul din procesele intentante de clienti a condus chiar la arestarea si condamnarea unui broker de ipoteci, iar, in prezent, magistratura investigheaza daca brokerii nu au acceptat garantii ilegale, prin care doi imigranti cu venituri scazute sa-si poata folosi casa celuilalt drept garantie pentru imprumut.

Ministrul Economiei, Luis de Guindos, a cerut bancilor, recent, sa stearga datoriile pentru proprietatile care valoreaza sub 200.000 de euro, pentru familiile in care toti membrii sunt someri.

Majoritatea bancilor au promis ca vor respecta noul cod, iar Bankia, Santander si BBVA au spus ca au refinantat deja mii de credite pentru familiile aflate in dificultate, oferindu-le mai mult timp pentru a plati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#evacuari silite Spania, #procese clienti banci Spania, #criza ipotecara Spania , #credit imobiliar