Vrei casa? Iata de ce salariu ai nevoie si ce iti poti permite

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 18 August 2011, ora 12:55
11396 citiri
Vrei casa? Iata de ce salariu ai nevoie si ce iti poti permite
Foto: fairloanrate.com

Sa aiba o casa proprietate personala este visul celor mai multor persoane, mai ales daca la mijloc este si o familie sau macar proiectul pentru asa ceva. Programul guvernamental "Prima casa" a avut o tentativa de a mai deschide o portita pentru cei care vor o locuinta, dar, chiar si asa, au fost multe dosare respinse de banci.

Desi incompatibilitatea financiara dintre banca si client nu a fost una din principalele motive pentru respingerea dosarelor, Ziare.com va arata mai jos care sunt nivelurile de salarii de care aveti nevoie pentru a accesa o anumita suma de bani, in cazul in care doriti o locuinta prin "Prima casa".

Pentru a face calculele legate de nivelul salarial minim admis, ne-am folosit de calculatoarele Conso.ro.

Credit 25.000 de euro, salariu de minim 1.800 de lei

Prima suma luata in calcul pentru un credit este de 25.000 de euro. In Bucuresti, cu acesti bani, in cel mai fericit caz, va puteti orienta spre o garsoniera de 20-25 de metri patrati (cunoscutele cutii de chibrituri construite in blocurile turn).

Nu vom vorbi despre restul costurilor care sunt implicate in aceste credite pentru ca unele din ele difera de la banca la banca si de tertele parti care sunt agreate de creditor.

Pentru garsoniera de care aminteam mai devreme, rata va fi cuprinsa undeva intre 137 si 145 de euro, in conditiile in care alegeti sa intindeti acest credit pe 30 de ani. Partea proasta este ca, daca doriti sa achizitionati asa ceva si vreti si o familie, miscarea nu este tocmai una buna. Investitia pe termen lung nu prea are suport.

In 30 de ani veti avea de returnat maxim 57.000 de euro, daca nu se schimba prea mult termenii contractuali pe care i-ati avut la semnarea actelor. DAE, in cazul bancilor care au intrat in cea de-a patra parte a programului, este cuprinsa intre 5,80 si 6,80%. Salariul orientativ pentru o astfel de suma ar trebui sa fie in jurul sumei de 1.800 de lei.

Daca vreti si va incadrati la un asemenea nivel, pe 10 ani rata va fi de 270 de euro, dar salariul minim pe care va trebui sa-l aveti este de 3.100 de lei.

Peste 3.000 de lei, pentru un credit de 45.000 de euro

Un credit de 45.000 de euro suna aproape de doua ori mai bine decat unul de 25.000, dar nu si cand vorbim de rate si de salariul de care aveti nevoie pentru a-l accesa. Rata, in cazul acestui imprumut, ar fi undeva in jurul a 250 de euro, dar aici vorbim de 30 de ani de plati lunare.

Cum bancile nu mai sunt atat de dornice sa riste sa nu mai primeasca banii, au micsorat gradul de indatorare, asa ca la cele mai multe nu va trece de 45%, desi acestea anunta cu totul altceva. Venitul net de care aveti nevoie in acest caz este de 3.050 de lei.

Problema este ca, in Capitala, nu prea aveti ce sa cumparati cu 45.000 de euro, in alte orase v-ati mai putea atinge de un apartament cu doua camere, dar in Bucuresti, ceva mai greu. Vreti creditul pe o perioada de doar 15 ani, atunci va trebui sa aveti un venit cu peste 1.000 de lei mai mare decat cel mentionat anterior.

Aproape trei salarii medii nete

Pentru o casa cumparata de-a gata, prin acest program, nu puteti accesa decat 57.000 de euro, iar aici veti avea nevoie de un venit minim de peste 3.600-3.800 de lei, cel putin asta arata calculele facute de Conso.ro. Rata in acest caz este de 325 de euro.

Sunteti mai cu dare de mana si vreti sa scapati mai repede de credit? 20 de ani este o perioada acceptabila pentru un "imobiliar", mai ales ca majoritatea celor care au credite de nevoi personale si le-au intins pe 10 ani. In cazul imprumutului pe 20 de ani, rata va mai creste cu 65-70 de euro, iar venitul de care aveti nevoie cu inca vreo 800-900 de lei mai mare.

Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Cum va fi revoluționată piața de mașini electrice de producătorii chinezi. „O cursă pe viață și pe moarte”
Producătorii chinezi își prezintă cele mai noi modele la Auto China, care a început joi, 25 aprilie, la Beijing. O "cursă pe viață și pe moarte" a început să se desfășoare pe cea...
#Prima Casa, #imprumut bancar, #rata salariu , #credit imobiliar
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
De ce au trebuit 21 de ani ca sa se inteleaga aceste lucruri simple?