Vrei sa-ti iei o casa? Ce avans mai cer bancile la creditele imobiliare

Marti, 27 Septembrie 2016, ora 08:05
25589 citiri
Vrei sa-ti iei o casa? Ce avans mai cer bancile la creditele imobiliare
Foto: Arhiva Ziare.com

Cele mai multe banci din Romania au marit avansul pentru creditele imobiliare, in contextul Legii darii in plata. Insa unele dintre ele s-au razgandit apoi si au relaxat conditiile pentru cei care vor sa obtina bani pentru a-si lua o casa.

Momentan, programul Prima Casa e in stand-by. Ministerul Finantelor a solicitat suplimentarea garantiilor cu 500 de milioane de lei, pentru a doua oara in acest an, insa suma nu a fost inca aprobata.

Cererea foarte mare vine pe fondul darii in plata, care i-a speriat pe cei care cochetau cu ideea de a-si cumpara o locuinta. Si pe buna dreptate, caci foarte multe banci au marit avansul de la 15-20% la 35-40% inainte de intrarea in vigoare a legii, chiar daca doar pentru cateva luni, in unele cazuri.

Iar cum la Prima Casa e nevoie doar de 5% din suma, romanii s-au inghesuit in acest an sa acceseze programul.

Astfel, in primele sapte luni din 2016, statul a acordat garantii in valoare de 2,16 miliarde de lei. Comparativ, in tot anul 2015, suma a fost de 668 de milioane de lei.

In ansamblu, apetitul romanilor pentru credite e in crestere.

Valoarea imprumuturilor acordate gospodariilor populatiei a ajuns la 110.801,9 de lei in august 2016, dintre care aproximativ jumatate sunt pentru locuinte (56.326,2 de lei). Comparativ, in tot anul 2015, au fost date credite de 107.952,8 de lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Iar institutiile financiare au inceput sa-si ajusteze ofertele in conformitate cu noua realitate.

Dupa ce l-au crescut in contextul Legii darii in plata, BCR si alte banci au scazut avansul pentru creditele imobiliare, in ultima perioada.

Insa exista anumite conditii in care poti aduce mai putini bani de-acasa.

Pentru a-ti face o idee, Ziare.com a intocmit o lista cu avansul practicat de banci pentru creditele imobiliare.

Avans de 0%, in conditii speciale

Exista banci care nu te obliga sa pui bani de la tine pentru un credit pentru casa. Oferta este insa cu schepsis, caci trebuie sa aduci o garantie suplimentara - un alt imobil.

ING Bank percepe avans de 0% in cadrul pachetului "ING Credit pentru investitii imobiliare cu garantie ipotecara in lei", prin care poti obtine pana la 900.000 de lei (suma depinde de calitatea si amplasarea imobilului ipotecat), rata anuala a dobanzii fiind de 4,2%, iar perioada de creditare poate varia intre 3 si 35 de ani.

Comision de 0% are si Leumi Bank. Iata ce garantii trebuie sa aduci pentru a obtine creditul:

  • Ipoteca imobiliara asupra imobilului achizitionat si/sau a altui imobil aflat in proprietatea imprumutatului sau a unei terte persoane fizice;
  • Polita de asigurare pentru imobilul adus in garantie;
  • Ipoteca mobiliara asupra conturilor deschise la Bank Leumi.

Perioada de acordare este de maximum 30 ani, iar moneda poate fi lei sau euro.

Avans de 15%

Libra Internet Bank e singura banca din Romania care ofera un avans de 15% la creditele imobiliare, fara a fi nevoie de garantii. Perioada maxima e de 35 de ani, iar dobanda e de 6,11% si e variabila.

La BCR, pe de alta parte, trebuie sa indeplinesti cateva conditii ca sa ai parte de un avans de 15%.

Acesta e valabil doar pentru contractele incheiate pe o perioada de maximum 20 de ani si doar pentru imobilele aflate in 42 de localitati, dupa cum urmeaza:

Sursa: BCR

Pe de alta parte, la BRD, avansul este de 15%, dar doar "daca poti prezenta o garantie suplimentara imobilului care face obiectul creditului".

O situatie similara intalnim si la CEC Bank:

- pentru credite in valoare de peste 250.000 de euro, echivalent in lei, avansul e de minimum 15% din valoarea evidentiata in documentele din care rezulta destinatia creditului solicitat;

- in cazul creditelor garantate cu alte tipuri de bunuri imobile, avansul e de minimum 15% din valoarea evidentiata in documentele din care rezulta destinatia creditului solicitat.

Perioada maxima de creditare e de maximum 35 de ani.

Avans de 20%

Pentru un credit pentru achizitia de locuinte de la OTP Bank trebuie sa dai din buzunar 20% din valoarea imobilului, perioada maxima de rambursare fiind de 30 de ani. Valoarea imprumutului poate fi de minim 1.000 de euro (sau echivalent in lei) sau maxim 200.000 de euro (sau echivalent in lei).

Acelasi avans percepe si Piraeus Bank, dar doar pentru creditele in lei, perioada maxima de rambursare fiind de 30 de ani.

CEC Bank iti cere sa vii cu 20% de-acasa pentru creditul mai mic de 250.000 de euro, in timp ce limita pentru Banca Feroviara este de 350.000 de lei.

La Banca Transilvania, avansul de 20% e valabil doar pentru creditele in lei luate pentru a-ti cumpara prima ta casa, insa valoarea sa nu depaseasca 125.000 de euro (echivalent in lei).

Avans de 25%

Iata bancile care percep acest avans si in ce conditii:

- BRD, daca nu aduci o alta garantie imobiliara;

- Banca Transilvania, pentru creditele in lei sau euro care nu au ca si destinatie finantarea primei locuinte sau se solicita o suma peste 125.000 euro (echivalent lei) ;

- BCR, daca imobilul se afla in cele 42 de localitati enumerate anterior si nu se aduce o garantie suplimentara;

- Bancpost, pentru creditele in lei, daca imobilul reprezinta resedinta primara a imprumutatului, iar suma creditului nu depaseste 150.000 de euro (echivalent in lei) ;

- Credit Agricole;

- Garanti Bank, credit in lei;

- ING Bank, pentru cazul in care nu sunt aduse garantii suplimentare;

- Banca Feroviara, pentru un credit mai mare de 350.000 de lei;

- Veneto Banca, pentru creditele in lei.

Avans de 30%

- Piraeus Bank, pentru creditele acordate in euro;

- Alpha Bank, pentru creditele in lei;

- Marfin Bank, pentru creditele in lei;

- UniCredit Bank;

- Intesa SanPaolo Bank.

Avans de 35%

- Bancpost, pentru creditele in euro, daca imobilul reprezinta resedinta primara a imprumutatului, iar suma creditului nu depaseste 150.000 de euro;

- Veneto Banca, pentru creditele in euro sau alte valute;

- Raiffeisen Bank;

- BRD, pentru un credit mai mare de 250.000 de euro;

- BCR, daca imobilul NU este situat intr-una dintre cele 42 de localitati;

- Banca Romaneasca (35-45% in functie de locatie imobil, valuta venituri/credit, domiciliu permanent sau nu la proprietatea folosita in garantie).

Avans de 33%

Bancpost - imobilul reprezinta resedinta primara a imprumutatului si creditul are o valoare mai mare de 150.000 de euro.

Avans de 38%

Bancpost - imobilul reprezinta resedinta secundara a imprumutatului.

Avans de 40%

- Garanti Bank, pentru creditele in euro;

- Alpha Bank, pentru creditele in euro;

- Marfin Bank, pentru creditele in euro.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#avans credite imobiliare, #banci avans credite casa, #banci avans credite locuinta , #credit imobiliar