50 de romani, executati silit zilnic in Romania, in primele trei luni din 2010

Joi, 13 Mai 2010, ora 08:17
2622 citiri
50 de romani, executati silit zilnic in Romania, in primele trei luni din 2010
Foto: Arhiva

In primele trei luni ale acestui an, bancile si statul - prin Fisc si Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) - au executat silit 6.630 de case si terenuri, din care 4.351 au fost numai proprietatile scoase la licitatie de catre banci, adica aproximativ 50 de cazuri pe zi.

In luna martie, restantele mai mari de peste 30 de zile inregistrate la creditele contractate de persoanele fizice totalizau 3,62 miliarde de lei, arata datele Bancii Nationale a Romaniei. Din aceasta suma, 2,69 miliarde de lei, adica 74% din totalul restantelor, au reprezentat intarzierile mai mari de 90 de zile. Practic, acestia sunt potentialii "clienti" ai executorilor, care se pot trezi fara casa sau teren in urma executarii silite de catre banca.

Potrivit datelor obtinute de Gandul de la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), Timis este judetul cu cele mai multe executari silite demarate de banci in primul trimestru din 2010, cu 265 de asemenea acte inregistrate la nivelul birourilor de cadastru si publicitate imobiliara. Pe locul urmator se afla Clujul, cu 235 de somatii, urmat de Arad, cu 210 acte. La polul opus, judetele cu cele mai putine executari silite sunt Tulcea (24), Dambovita (25) si Vaslui (30). In ciuda miilor de anunturi de vanzare, interesul din partea cumparatorilor este scazut, astfel ca mai putin de 10% dintre bunurile executate silit sunt cumparate la licitatii.

In lipsa unor date oficiale privind situatia executarilor, au fost si voci care au avansat cifre ce arata o explozie a numarului de executari silite. In luna martie, s-a vorbit chiar de o banca din Top 5 care are 20.000 de cereri de executare silita, dintr-un total de 100.000 de persoane fizice la nivel national.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#executari silite, #executari silite case , #credit