Banca te cheama sa renegociezi creditul? Afla ce trebuie sa faci ca sa nu te pacalesti

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 07:21
11051 citiri
Banca te cheama sa renegociezi creditul? Afla ce trebuie sa faci ca sa nu te pacalesti
Foto: Emaramures

21 septembrie este data limita pana la care bancile trebuie sa renegocieze cu clientii toate contractele de creditare incheiate pana acum, pentru a le alinia la prevederile OUG 50/2010.

Ordonanta in cauza aduce multe modificarai in favoarea clientilor bancilor, de la o mai mare transparenta privind conditiile de creditare pana la eliminarea unor comisioane considerate abuzive si recalcularea dobanzilor in functie de indicatori standard.

Astfel, potrivit ordonantei, bancile sunt obligate sa comunice clientilor toate informatiile privind contractele printr-un formular standardizat. De asemenea, clientii vor putea rambursa anticipat creditul, fara comision la imprumturile cu dobanda variabila sau cu un comision de 1% in cazul celor cu dobanda fixa. Nu in ultimul rand, sunt eliminate mai multe taxe si comisioane.

Totusi, mai multe banci au incercat sa gaseasca subterfugii pentru a "ocoli" legea, invocand ca prevederile acesteia nu sunt foarte clare. De aceea, clientii care isi renegociaza in aceste zile contractele, ar trebui sa se inarmeze cu rabdare, dar si sa stie cum sa puna problema pentru a obtine beneficiile conferite de lege.

Specialistii Casei de avocatura Coltuc fac cateva recomandari celor care merg la banca sa semneze anexele care contin noile conditii de creditare.

Care este procedura

Conform Ordonantei, pana la data de 21 septembrie, bancile vor trimite acte aditionale de modificare a contractelor existente. Clientii trebuie sa verifice daca modificarile sunt in conformitate cu prevederile OUG 50/2010 si sa stie ca institutia bancara nu are voie sa propuna altceva decat prevede actul normativ. Daca observati nereguli, notificati in scris creditorul ca nu sunteti de acord cu noile prevederi, pentru ca altfel banca va considera ca ati acceptat in mod tacit, avertizeaza avocatii.

In aceasta perioada, e posibil sa primiti de la banci si oferte de modificare a contractelor de credit existente care nu au legatura cu asigurarea conformitatii contractului cu dispozitiile OUG 50/2010. Spre exemplu, trecerea de la dobanda variabila la dobanda fixa sau alte modificari. Nu sunteti obligati sa acceptati aceste oferte! Chiar daca vi se propune o dobanda mai mica, interesati-va de nivelul actual al dobanzilor de pe piata pentru a vedea cat de avantajoasa este oferta.

Inregistrati notificarile sau trimiteti-le prin posta cu confirmare de primire

Pentru a evita situatiile in care reprezentantii institutiilor bancare una fac si alta spun, cum ar fi sa refuze verbal sa aplice prevederile OUG 50/2010 sustinand ca aceasta nu a intrat in vigoare, clientii bancilor trebuie sa inregistreze notificarea la registratura institutiei de credit sau sa o trimita prin posta cu confirmare de primire.

Potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, corespondenta scrisa cu creditorul, urmata de un eventual refuz al acestuia de a aplica prevederile OUG 50/2010 constituie suportul legal, in baza caruia puteti sesiza Comisariatele Judetene pentru Protectia Consumatorilor sau sa initiati o actiune in instanta.

Rambursarea anticipata se face numai in conformitate cu prevederile OUG 50

Daca doriti sa rambursati anticipat un credit, in conditiile OUG 50/2010, respectiv fara comision de rambursare la creditele cu dobanda variabila sau cu comision de 1% pentru dobanda fixa, o puteti face chiar daca institutia de credit nu a modificat contractul pe care il aveti.

Din 21 iunie 2010, orice prevedere din contract referitoare la un comision de rambursare ce contravine OUG 50/2010 este nula de drept. Creditorul trebuie sa va calculeze suma de rambursat conform OUG 50/2010 si sa includa doar comisioanele acceptate de Ordonanta de Urgenta si nu pe acelea existente in contractul de credit.

Refuzati comisioanele pentru unele operatiuni cu numerar pe care bancile le percep pentru plata ratelor, precum comision de plata a ratei in avans sau comision pentru plata prin intermediar si cereti bancii sa stopeze incasarea comisioanelor aferente creditului care nu sunt prevazute in OUG 50/2010.

Sfaturi pentru consumatori la incheierea unui nou contract de credit:

- cereti formularul standard cu parametrii tehnici ai creditului si verificati daca a fost completat cu toate informatiile privind costul creditului; folositi acest formular pentru a compara ofertele de la posibili creditori; formularul contine suma totala de rambursat (rate plus dobanzi plus comisioane) ce poate fi folosita cu usurinta ca parametru pentru a compara diferite oferte;

- cereti un exemplar al contractului de credit pentru a-l studia in liniste acasa, inainte de a semna; daca aveti neclaritati, cereti parerea unui consultant; creditorul este obligat sa va prezinte contractul cu cel putin 15 zile inainte de semnare, pentru orice derogare trebuie sa va ceara acordul scris - specialistii de la Casa de avocatura Coltuc va sfatuiesc sa fiti reticenti cu aceste solicitari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
#contract credit, #sfaturi semnare contract credit, #comisioane credit, #rambursare anticipata , #credit