Bancherii au marit dobanzile stiind ca francul elvetian va exploda?

Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 22:48
4283 citiri
Bancherii au marit dobanzile stiind ca francul elvetian va exploda?
Foto: Arhiva

Avocatii clientilor care au dat in judecata bancile pentru creditele in franci elvetieni luate inainte de 2009 sustin ca institutiile financiare detineau informatii conform carora moneda elvetiana va exploda dupa izbucnirea crizei.

Un document intern al Volksbank, din 14 octombrie 2008, arata ca seful bancii austriece le-a spus angajatilor sa nu mai dea niciun credit nou in franci.

"Personal, am ramas surprins cand in octombrie 2008, cand criza a lovit foarte tare, am ramas surprins total cand primeam mail de la presedintele bancii: stop creditarea", a spus Ionut Dragomirescu, fost manager al unei filiale Volksbank, citat de Digi 24.

Pornind de la acest avertisment, avocatii celor care au ajuns in tribunale din cauza creditelor sustin ca bancherii anticipau la acel moment evolutia francului. Si in loc sa isi ajute clientii, ei i-au lovit din plin, marind dobanzile.

"A preconizat, si-a facut niste calcule, a stiut, cu un anumit grad de predictibilitate, ca se poate intampla ca acest franc sa explodeze", a spus avocatul Gheorghe Piperea, pentru sursa citata.

In replica, Volksbank a transmis ca nu a mai dat credite in aceasta moneda pentru ca, pe fondul crizei, ea s-a apreciat foarte mult, devenind imposibil de accesat.

Ce solutii au romanii in impas

Momentan, cei care sunt nemultumiti de faptul ca ratele la imprumuturile in franci au crescut foarte mult din 2009 incoace, avand in vedere situatia monedei elvetiene, care s-a apreciat semnificativ in ultimii 5 ani, pot da in judecata bancile sau pot astepta adoptarea unui proiect de lege destinat lor.

Bancherii cer ajutorul Parlamentului dupa precedentul in cazul creditelor in franci elvetieni

Acesta presupune conversia in lei (sau in orice alta moneda) a creditului in franci la cotatia din momentul contractarii imprumutului.

Totusi, propunerea este vehement respinsa de banci, care mentioneaza ca aceasta conversie ar trebui sa se faca la cursul la zi, nu la cel istoric.

Circa 200.000 de romani au credite in franci elvetieni.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#bancheri imprumuturi franci, #bancheri credite franci , #credit