Bancherii din Romania: Vrem sa dam credite, dar nu avem cui

Joi, 27 Mai 2010, ora 12:05
3418 citiri
Bancherii din Romania: Vrem sa dam credite, dar nu avem cui
Foto: Ziare.com

Una din principalele probleme ale economiei din Romania nu este faptul ca bancile nu vor sa acorde credite, ci lipsa cererii pentru imprumuturi, potrivit directorilor unora dintre cele mai mari banci pe plan local.

"Cererea a scazut dramatic. In Romania, a scazut mai mult decat in tarile din regiune si, chiar dupa revenirea usoara, a ramas la un nivel scazut. Consumatorii se tem sa nu-si piarda locurile de munca si nu cheltuie bani", a declarat Steven Van Groningen, director executiv al Raiffeisen Bank, in cadrul conferintei Finance 2010, organizata in Bucuresti de Forum Invest.

Potrivit spuselor sale, cauza scaderii cererii pentru credite este nesiguranta din piata. "Solutia nu este sa spui bancilor sa imprumute mai multi bani si, astfel, economia va creste si criza va disparea de la sine. Trebuie sa schimbam lucrurile si toti participantii la piata trebuie sa invete din criza", a adaugat Van Groningen.

Pentru a face fata scaderii cererii, este nevoie de o majorare a activitatii economice. "Cererea este un lucru foarte diferit de consum. Trebuie sa dirijam investitiile in domeniile care stimuleaza cererea intr-un mod corect", a spus si Dominic Bruynseels, director executiv al Bancii Comerciale Romane.

Pentru a spori cererea, trebuie schimbat intreg sistemul, insa acest lucru este, inca, o problema la nivel international. In plus, redresarea economica este mult prea lenta si, oricum, nu ajuta prea mult, daca oamenii raman fara bani si garantii, a explicat seful BCR.

"Problema este ca nesiguranta submineaza investitiile. Ajustarea mediul de afaceri la noile conditii de piata nu se face destul de repede. Bancile trebuie sa ofere sprijin si sfaturi, sa ofere produse si servicii mai eficiente si sa imbunatateasca modul de comunicare. De asemenea, trebuie imbunatatita etica si trebuie sa ne pregatim pentru urmatorul val de crestere, pentru ca exista crestere economica in viitor", a adaugat Bruynseels.

Cresterea economica va reveni in urmatorul an

Cu toate acestea, bancherul nu se asteapta la o crestere similara celei din anii 2007 - 2008. "Vom avea o reglementare mai restrictiva. Insa suntem banci reale si ne desfasuram activitatea in economia reala. Piata va creste din nou. Romania va ramane o destinatie preferata pentru investitii si va ramane asa pentru cativa ani", a spus Bruynseels.

De asemenea, potrivit lui Pasquale Diana, director executiv al Morgan Stanley din Londra, Romania va avea crestere anul viitor, dar reluarea creditarii va fi un proces ce va dura mai multi ani.

"Reducerile bugetare drastice vor mentine recesiune in Romania, dar, din pacate, nu par sa existe alternative", a spus Diana.

Pe termen lung, Romania va avea o rata de crestere apropiata de nivelul mediu din Europa, datorita convergentei

"Pe partea corporate, exista o oarecare cerere, insa, pe retail, e foarte scazuta. Avem nevoie de cerere la nivel local si de consum la nivel local. Insa, daca trebuie sa luam masuri fiscale, sa le luam odata, ca sa putem continua", a spus Van Groningen.

In plus, pentru companiile bine gestionate pe timp de crestere economica si au produse bune, situatia din prezent ofera multe oportunitati. "Bancile sunt deschise pentru afaceri, preturile sunt scazute, ratele sunt scazute. Redresarea va fi mai lenta, dar vom avea crestere in urmatoarele 12 luni", a adaugat si Bruynseels.

De asemenea, in viziunea lui Pasquale Diana, pentru iesirea din criza a economiei romanesti ar fi benefice si majorarile de taxe.

Nou parc eolian de mari dimensiuni, pus pe picioare printr-un parteneriat româno-danez. La ce costuri se va ridica proiectul și unde va fi amplasat
Nou parc eolian de mari dimensiuni, pus pe picioare printr-un parteneriat româno-danez. La ce costuri se va ridica proiectul și unde va fi amplasat
Eurowind Energy, dezvoltator şi operator de proiecte eoliene, solare şi hibride, a semnat cu Banca Comercială Română SA (BCR) şi Erste Group Bank AG o facilitate de credit în valoare de...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#creditare Romania, #crestere cerere Romania, #criza economica Romania, #Raiffeisen Bank, #Banca Comerciala Romana , #credit