Bancile dau socoteala la BNR peste o zi - sunt pregatite?

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 07:24
2821 citiri
Bancile dau socoteala la BNR peste o zi - sunt pregatite?
Foto: Arhiva

Bancile comerciale au avut ragaz toata luna ianuarie pentru a-si ajusta ofertele de creditare conform noului regulament al creditelor pentru populatie lansat de BNR in septembrie.

Pana in prezent, doar Emporiki Bank, membra a grupului francez Credit Agricole, a anuntat oficial ca a primit avizul bancii centrale pentru a porni creditarea conform noilor norme. Banca are in oferta atat credite de consum, cat si credite pentru achizitia de locuinte. Imprumuturile sunt disponibile in lei si in valuta.

De asemenea, ING Bank a facut primul pas in directia modificarii structurii produselor de creditare, operand o substantiala reducere a perioadei de creditare in cazul imprumutului de nevoi personale cu ipoteca, de la 30 de ani la doar 5 ani, precum si a creditului de nevoi personale fara ipoteca, de la 10 ani la 5 ani.

A doua cea mai mare banca locala dupa valoarea activelor, BDR-Groupe Societe Generale, asteapta avizarea de catre BNR a noilor norme de creditare, au spus reprezentantii BRD pentru Ziare.com.

De asemenea, Millennium Bank a revizuit normele de creditare a persoanelor fizice si urmeaza sa le supuna aprobarii BNR. Acestea vor intra in vigoare dupa ce vor primi avizul Bancii Nationale, potrivit reprezentantilor bancii.

Alte banci au fost, insa, mai preocupate de lansarea unor noi campanii promotionale in aceasta perioada. Astfel, Alpha Bank a redus la 15% de la 25% avansul minim solicitat pentru creditele ipotecare in euro.

Totodata, Garanti Bank si Kiwi Finance au incercat sa vanda, in parteneriat, in aceasta luna, credite ipotecare cu avans de 15% si cu asigurare de viata gratuita.

Ce prevede noul regulament

Conform noului regulament privind creditarea persoanelor fizice, perioada de creditare, in cazul creditelor de consum, poate fi de maximum 5 ani, fata de 10 sau chiar 15 ani, inainte de emiterea noilor conditii de catre Banca Centrala.

Bancile comerciale vor fi obligate sa ia in calcul si riscurile unui scenariu negativ in evaluarea gradului maxim de indatorare, care includ o posibila crestere a cursului de schimb cu 35,5-40,9%, in functie de valuta imprumutului, o potentiala crestere a ratei dobanzii cu 0,6 puncte procentuale si posibilitatea ca veniturile clientului sa scada cu 6%.

In acelasi timp, avansul minim pentru creditele ipotecare a fost majorat, la 25% la creditele in euro si la 40% pentru creditele in alte valute (franci elvetieni, dolari), pentru persoanele care realizeaza venituri in lei.

Noul regulament devine aplicabil incepand cu 31 ianuarie, la 90 de zile dupa ce a fost publicat in Monitorul Oficial din 31 octombrie 2011.

Noile conditii nu se vor aplica programului "Prima casa", unde avansul minim ramane 5% indiferent de moneda in care este acordat creditul.

Bancile au acordat, in cadrul programului guvernamental, peste de 50.000 de imprumuturi, in valoare de 2,1 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#credite banci, #regulament credite bnr, #credit ipotecar, #credit consum , #credit