Bancile estimeaza o relaxare a conditiilor de creditare - BNR

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 16:45
1197 citiri
Bancile estimeaza o relaxare a conditiilor de creditare - BNR
Foto: Arhiva

Bancile din Romania au fost mai indulgente cu privire la acordarea creditelor de consum si a celor ipotecare, in al doilea trimestru din 2011, comparativ cu cele din zona euro, institutiile de credit anticipand continuarea acestei tendinte, potrivit unui sondaj realizat de banca centrala.

In timp ce bancile din zona euro se asteapta la o inasprire a standardelor de creditare, cele autohtone anticipeaza o relaxare, cu precadere in cazul creditelor pentru achizitii de locuinte si terenuri, se arata in sondajul Bancii Nationale a Romaniei.

Principalul motiv pentru adoptarea masurilor de relaxare a standardelor de creditare este intensificarea concurentei, determinata, in parte, de cererea modesta de credite din partea populatiei.

Conform bancilor, masurile legate de termenii creditarii ipotecare adoptate in perioadele anterioare au fost consolidate in trimiestrul al doilea din 2011. Astfel, costurile aferente creditarii (altele decat cele cu dobanzile) s-au diminuat, iar ponderea creditului in valoarea garantiei imobiliare s-a majorat.

Creditele nou acordate in trimestrul 2 s-au realizat la un grad mediu de indatorare relativ apropiat nivelului anilor anteriori, respectiv 46 la suta.

Cererea populatiei pentru credite destinate achizitiei de locuinte si terenuri a cunoscut o scadere usoara in trimestrul 2, intrerupand ciclul de cresteri care a debutat in al treilea trimestru din 2010, desi institutiile de credit anticipau anterior o consolidare a tendintei. Conform acestora, evolutia nu va continua pe termen scurt, circa 80 la suta dintre banci avand asteptari pozitive in ceea ce priveste cererea din perioada urmatoare.

Aproximativ 50 la suta din banci au raportat mentinerea trendului descendent al pretului locuintelor in trimestrul al doilea si continuarea tendintei pe termen scurt, insa cu o amploare mai scazuta.

Potrivit bancilor, relaxarea standardelor de creditare in cazul creditelor de consum se datoreaza ameliorarii perceptiei referitoare la bonitatea clientilor.

Cererea pentru creditele de consum si-a continuat traiectoria pozitiva inceputa in trimestrul anterior, in conformitate cu asteptarilor bancilor, in timp ce solicitarile pentru cardurile de credit s-au majorat usor, iar cele pentru credite de consum garantate cu ipoteci s-au redus.

Previziunile pentru trimestrul 3 sunt optimiste, 20% din banci anticipand o majorare a cererii, in special pe segmentul creditelor de consum garantate cu ipoteci.

Conform sondajului BNR, pierderea medie in caz de nerambursare pentru creditele populatiei s-a mentinut in jurul valorii de 45 la suta. Pentru creditele de consum negarantate cu ipoteci si pentru cardurile de credit, cifra este de aproximativ 75 la suta, in timp ce, pentru creditele imobiliare si cele de consum garantate cu ipoteci, pierderea medie in caz de nerambursare reprezinta circa 30 la suta.

T.B.

Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
#credite banci, #credite consum, #credite ipotecare, #Banca Nationala Romaniei , #credit