Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bancile nu vor sa mai ofere credite in valuta

Joi, 17 Iunie 2010, ora 07:26
1620 citiri
Bancile nu vor sa mai ofere credite in valuta
Foto: theunies

Din cauza ca romanii nu isi platesc creditele de consum in valuta, bancile au devenit mai reticente fata de acest segment.

"Noi nu mai acordam astfel de credite de consum decat celor care au venituri in valuta sau angajatilor care au salariul legat de o valuta, pentru ca stim ca acolo nu exista nici un risc", a declarat Petre Bunescu, prim-vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), arata Evenimentul Zilei.

Aurelian Dochia, analist financiar, spune ca blocarea partiala a imprumuturilor in valuta este relativa, pentru "ca ar micsora riscurile, dar per total creditarea va scadea foarte mult".

Acesta este si un motiv pentru care Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, sfatuia ca cei cu salarii in lei sa ia credit in moneda in care sunt platiti, astfel nu se vor lovi de riscul valutar.

In privinta creditelor imobiliare situatia este mai buna, deoarece rationamentul bancherilor este legat de intrarea Romaniei in Zona Euro.

"Peste cativa ani aderam la euro, asa ca toate creditele se vor schimba. Deci pentru creditele imobiliare nu are rost sa se impuna aceasta masura", a declarat Aurelian Dochia, analist financiar.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#banci credite valuta, #romani credite lei, #romani credite valuta , #credit