Bancile se opun refinantarii creditelor fara reevaluarea gradului de risc

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 16:24
1788 citiri
Bancile se opun refinantarii creditelor fara reevaluarea gradului de risc

Bancile nu sustin amendamentul admis, marti, de deputatii din Comisia pentru buget cu privire la posibila obligatie de a refinanta creditele la solicitarea clientilor bun-platnici, fara perceperea comisionului de analiza si fara reevaluarea garantiilor sau a gradului de risc, a declarat marti presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea.

"Noi (reprezentantii ARB - n.r.) nu am votat un astfel de amendament, am spus ca suntem impotriva lui. Sigur, acum vom vedea ce decizie va fi la votul in plen. Noi nu am sustinut un astfel de amendament", a declarat Radu Gratian Ghetea.

Presedintele ARB si-a motivat opozitia spunand ca bancile sunt impotriva situatiei ca atunci cand se acorda sau se refinanteaza un credit sa se incalce regulile, potrivit carora intreaga situatie a clientului trebuie analizata si evaluata, pentru a vedea in ce masura este posibila o astfel de refinantare.

"Pentru ca in conditiile in care garantiile nu sunt suficiente, in conditiile in care forta de plata o stim de la inceput ca nu mai este suficienta pentru a sustine creditul, nu inteleg la ce sa-l refinantez", a adaugat Ghetea.

El a mai spus ca, se pare, prin acest amendament, bancile ar putea fi obligate la schimbarea valutei in care s-a luat initial creditul, insa, de asemenea s-a declarat impotriva.

Intrebat daca banca ar putea fi obligata sa refinanteze in euro un credit luat initial in lei, pentru ca primul ofera conditii mai bune, reprezentantul ARB sustine ca, "la ceea ce s-a discutat pana acum, se pare ca suntem obligati, dar nu suntem de acord cu acest amendament".

Presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, Viorel Stefan, a explicat ca unul dintre obiectivele pe care si le propun OUG 50/2010 si directiva 48, care a stat la baza reglementarii, este acela de a se introduce mecanismul care sa stimuleze mobilitatea clientilor si sa oblige bancile sa fie transparente.

"Acest amendament, in opinia mea, se subscrie dorintei de a stimula mobilitatea clientilor. Deci un client care performeaza pe creditul pe care il are cu banca, la un moment dat, in conditiile in care banca iese pe piata cu un produs mai atractiv pentru consumator, sa poata veni la banca si sa revendice ca sa zic asa 'clauza natiunii celei mai favorizate'.

Sa beneficieze si el de cele mai bune conditii din ultima oferta. Si amendamentul spune ca, daca ne intalnim cu acest caz, banca nu trebuie sa-i mai perceapa un comision de analiza dosar, deoarece se prezuma ca analiza initiala este suficienta si, de asemenea, nu mai este necesara o reevaluare a bonitatii clientului si a garantiilor", a spus Viorel Stefan.

Totusi, presedintele comisiei a sustinut ca banca este obligata sa adapteze contractul de credit la cele mai bune conditii pe care le-a oferit la acelasi tip de produs. Mai exact, un credit ipotecar luat initial in lei nu poate fi refinantat in euro, pentru ca nu este acelasi tip de produs si nu se poate compara.

"Vorbim despre acelasi tip de credit, de exemplu in lei. Daca la acelasi tip de credit ipotecar in lei banca ofera altora conditii mai bune de dobanda sau de comisioane, atunci eu, ca si client, imi castig dreptul de a intra intr-un dialog cu banca si de a-i solicita sa beneficiez pe contractul meu de aceleasi conditii. Aici vorbim despre credite care performeaza si nu despre creditele aflate in dificultate.

Filosofia care sta la baza acestui amendament este faptul ca cineva care a dovedit in derularea unui contract o perioada anume ca este in stare sa execute in conditii bune acel contract nu trebuie sa fie reevaluat la fel ca cineva care intra prima data pe usa bancii si trebuie vazut ce salariu, ce garantii si ce bonitate are", a spus Viorel Stefan.

Deputatii din Comisia pentru buget, finante si banci au decis, marti, ca in cazul in care debitorul unei banci solicita refinantarea creditului la aceeasi banca, in masura in care acesta s-a dovedit bun-platnic, el va beneficia de toate conditiile noii oferte de creditare.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#refinnatare credit, #bani credit, #risc credit, #evaluare risc credit , #credit