Bancile trag de promotii la creditele interzise de BNR de la finele lunii

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 08:01
3338 citiri
Bancile trag de promotii la creditele interzise de BNR de la finele lunii
Foto: Arhiva

Pana la sfasitul lunii ianuarie, bancile locale trebuie sa-si alinieze normele interne la noul regulament al creditelor pentru populatie emis de BNR.

Ceea ce inseamna ca mai au la dispozitie doar doua saptamani pentru a acorda credite de consum in euro fara garantii sau credite pentru locuinta in valuta accesibile unui numar mai mare de solicitanti.

Iar bancile locale nu pierd timpul, lansand pe ultima suta de metri campanii de promovare tocmai la tipurile de imprumuturi pe care banca centrala se straduieste sa le elimine.

Astfel, pana pe 31 ianuarie, Banca Comerciala Carpatica reduce dobanzile la creditele de nevoi personale fara ipoteca si la creditele de refinantare. De exemplu, pentru cererile de credit de consum in lei, dobanda se calculeaza dupa formula Robor la 6 luni plus marja de 5,65%, redusa fata de oferta standard.

In cazul creditului de refinantare cu ipoteca, promotia consta in oferirea in primul an de creditare a unei dobanzi fixe de 9,75% pentru creditele acordate in lei si de 7,16% pentru cele in euro. Dupa primul an de creditare dobanda devine variabila compusa din indicele Robor plus marja fixa de 4,28% la creditele in lei, respectiv din indicele Euribor plus marja fixa de 6,67% la creditele in euro.

In plus, banca nu percepe comisioane la aceste doua credite, iar pentru imprumutul fara ipoteca clientii primesc o asigurare de viata si somaj gratuit.

Desi BNR incearca sa limiteze imprumuturile pe termen lung in valuta, Alpha Bank mizeaza tocmai pe creditele ipotecare in euro, reducand avansul minim la 15% de la 25%. Mai mult, banca a redus cu 0,25 puncte procentuale marjele fixe de dobanda percepute peste Euribor la 3 luni, in cazul acestor credite, si elimina comision de acordare, in valoare de 400 de euro.

Aminitim ca, in scopul stabilirii unei "baze sanatoase" de creditare, Banca Nationala a Romaniei a anuntat in luna septembrie 2011 noi reguli care reglementeza imprumuturile acordate de bancile comerciale persoanelor fizice. Principalele modificari vizeaza limitarea creditului in valuta prin limitarea perioadei de acordare la 5 ani si impunerea unor analize de risc mult mai stricte in cazul creditelor de consum in valuta, precum si prin stabilirea unui avans minim de 25% pentru imprumuturile ipotecare in euro.

Si, Garanti Bank, in colaborare cu Kiwi Finance, deruleaza, tot pana la sfarsitul lunii, o campanie pentru stimularea vanzarii de credite garantate cu ipoteca. Astfel, creditele se acorda cu un avans minim de 15% si asigurare de viata este gratuita.

Camelia Sisea

Economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, mesaj dur pentru români: „Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, deja trăiți cu mult peste posibilități”
Economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, mesaj dur pentru români: „Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai, deja trăiți cu mult peste posibilități”
Economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), Valentin Lazea, a declarat în cadrul unui interviu recent că românii trăiesc peste posibilități, punctând acid faptul că...
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
#credite, #Banca Nationala Romaniei, #regulament creditare , #credit