Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Bancile vor dobanda aplicata inainte de OUG 50. Piperea: Tocmai asta e problema

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 09:46
3624 citiri
Bancile vor dobanda aplicata inainte de OUG 50. Piperea: Tocmai asta e problema
Foto: Arhiva

Milioane de romani care aveau credite in derulare la data de 21 iunie 2010 ar putea fi chemati din nou sa semneze acte aditionale pentru a se intoarce la contractele de dinainte de OUG 50/2010.

CEC Bank si-a anuntat deja clientii ca au posibilitatea sa revina la vechea dobanda, respectiv dobanda de baza a bancii, Prime Rate (PR) + Marja pentru a-i proteja de eventuale cresteri bruste ale indicilor de referinta. Avocatul Gheorghe Piperea atrage, insa, atentia ca acest lucru va permite bancii sa creasca dobanda oricand vrea.

"Pe motiv ca ar fi mai stabil, ca Euribor mai poate creste, in timp ce acest indice Prime Rate e mentinut sub control. Se revine la situatia de dinainte de 21 iunie cand intr-adevar banca tinea sub control aceasta dobanda. Dar tocmai asta e problema. Ca putea sa o modifice cateodata destul de consistent", a declarat pentru Ziare.com avocatul care i-a reprezentat in instanta pe clientii nemultumiti de clauzele abuzive.

Astfel, cea mai buna solutie ar fi ca acele contracte aditionale acceptate tacit sau expres in vara anului trecut sa ramana in vigoare. Piperea a explicat ca acestea contin si sectiuni bune.

"Articolul II din legea de aprobare a ordonantei de urgenta spune ca daca actele aditionale trimise in vara si care au fost considerate acceptate tacit sunt acceptate tacit sau extres de client atunci se aplica in continuare ordonanta 50/2010 chiar daca e vorba de credite in derulare. De aici concluzia ca unele sectiuni bune care au ramas in vigoare din ordonanta se pot aplica. De exemplu limitarea comisionelor la un numar de 4, optiunea obligatorie intre o dobanda fixa si o dobanda variabila bazata pe indicii publici", a declarat el.

De aceea, clientii bancilor ar trebui sa trimita o notificare in care sa spuna ce clauze accepta si pe care nu.

"In conditiile acestea se poate considera ca acel act aditional e acceptat si in consecinta se aplica ordonanta 50. Legea nu spune ca trebuie sa accepti tot actul aditional sau partial", a adaugat Piperea, precizand totusi ca bancile ar putea sa spuna ca actul aditional trebuie acceptat complet sau deloc.

"Cei care revin la situatia din 21 iunie 2010 au de ales intre doua atitudini. Ori de a da banca in judecata pentru a elimina clauzele abuzive, ori sa lase contractul asa cum e si sa accepte ca banca il pune in aplicare cu toate costurile mari, toate clauzele abuzive. Pana la urma optiunea nu e intre a accepta ordonanta 50 sau nu, ci intre a accepta contractul asa cum este si de a da in judecata banca", a mai spus avocatul pentru Ziare.com.

El a tinut sa precizeze si ca OUG 50 privind creditele populatiei a avut pana la urma si parti bune deoarece i-a facut pe oameni sa fie mai atenti la clauzele din contractele pe care le incheie cu bancile.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#ordonanta 50 credite banci, #ordonanta 50 acte aditionale, #credite acte aditionale , #credit