Bugetarii au contractat 20% din creditele acordate de banci

Joi, 20 Mai 2010, ora 17:53
1095 citiri
Bugetarii au contractat 20% din creditele acordate de banci
Foto: Arhiva

BNR anunta ca bugetarii au contractat 20% dintre creditele acordate de banci, ceea ce reprezinta aproximativ 20 de miliarde de lei (4,8 miliarde euro).

Unele banci au acordat credite in proportie de 10% bugetarilor, in timp ce altele au finantat angajatii din sectorul public in proportie de 25% din totalul imprumuturilor acordate populatiei, potrivit unor surse bancare, citate de Mediafax, informeaza Adevarul.

In cazul in care jumatate dintre clientii din sistemul public vor intra in incapacitate de plata solvabilitatea medie a bancilor nu va scadea sub 10%, comparativ cu 14,7% in prezent.

Bancherii au precizat ca solutia reducerilor salariale pentru toti bugetarii este mai putin periculoasa decat concedierile colective, intrucat clientii care raman fara loc de munca au nevoie de un timp mai indelungat pentru a gasi o noua sursa de venit.

Totusi, din datele disponibile in prezent, riscul calculat in functie de proportionalitate arata ca in cazul disponibilizarii a 70.000 de bugetari creditele restante ar creste cu aproximativ un miliard de lei, pe cand reducerea cu 25% a castigurilor salariale poate induce incapacitate de plata pentru un numar mult mai mare de persoane si, prin urmare, un volum mai ridicat al creditelor.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#bugetari credite contractate, #zece suta credite bugetari , #credit