Cand scad dobanzile la credite?

Luni, 10 Ianuarie 2011, ora 13:46
2465 citiri
Cand scad dobanzile la credite?

Dupa o saptamana in care dobanzile la care bancile se imprumuta intre ele au coborat la noi minime, pe fondul excesului de lichiditate, dobanzile la credite ar putea sa scada si ele. De acest lucru ar putea beneficia atat companiile care s-au imprumutat in lei, cat si clientii persoane fizice cu dobanzi legate de rata ROBOR la o luna.

In prezent, bancile platesc o dobanda de 3,59% pe an pentru a atrage lichiditati in lei pe 30 de zile, de pe piata interbancara (indicatorul ROBOR la o luna). Avand in vedere ca in urma cu sase luni dobanzile depaseau 6,8% pe an, cei care s-au imprumutat in acea perioada ar trebui sa beneficieze, cel putin teoretic, de dobanzi mai mici.

Scaderea dobanzilor pe termen scurt incepe si ea sa se transmita si la termenele de trei sau sase luni, luate ca etalon la stabilirea costului creditelor de retail in lei. Aici lucrurile se misca mai greu si exista asteptari ca in perioada urmatoare sa nu se inregistreze fluctuatii prea mari.

Totusi, economistii sunt de parere ca scaderea dobanzilor interbancare nu se va resimti prea curand in costul creditelor, caci pentru sumele atrase pe termene mai lungi, de sase luni sau un an, micsorarea dobanzilor ramane limitata. Pe de alta parte, un impact imediat se va resimti in costul depozitelor atrase de banci de la clientela.

"Scaderea ratelor de dobanda pe piata interbancara se va vedea mai degraba la bonificatiile platite de banci pentru a atrage depozite de la clienti. La credite exista si o alta problema: cererea solvabila este foarte scazuta si o reducere cu jumatate de punct procentual a dobanzii, de exemplu, nu cred ca ar avea un efect semnificativ asupra reluarii creditarii", a declarat Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank, pentru Ziarul Financiar.

Dobanzile platite pentru resursele atrase de pe piata pe trei luni au coborat la circa 5,55% pe an, adica o reducere cu o jumatate de punct procentual fata de sfarsitul lunii decembrie 2010 si cu 1,5 puncte procentuale fata de jumatatea anului trecut.

Indicatorul ROBOR la sase luni a scazut cu aproape un punct procentual in ultima jumatate de an, ajungand la 6,58% pe an. Bancile percep insa marje de 4-5% peste la creditele ipotecare si de peste 6% la creditele de consum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#dobanzi credite, #scadere dobanzi credite, #imprumuturi dobanda , #credit
Comentarii
Poza DUTTY
DUTTY
rank 5
CIND TERMINI DE PLATIT IMPRUMUTUL !!!