Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Capcana conversiei creditelor din valuta in lei, dezvaluita de presedintele CEC Bank

Miercuri, 28 Ianuarie 2015, ora 13:34
7690 citiri
Capcana conversiei creditelor din valuta in lei, dezvaluita de presedintele CEC Bank
Foto: Banca Nationala a Elvetiei

Conversia creditelor in lei, indiferent din care valuta, reglementata printr-un act normativ, ar crea un dezechilibru si ar putea fi neconstitutionala, a declarat, miercuri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, intr-o conferinta de specialitate.

"In ceea ce priveste propunerile de conversie a creditelor din valuta in lei, ARB a facut apel la BNR inca de anul trecut. Am primit sprijinul BNR sa se faca un studiu de impact pe acest subiect. Studiul nu e deloc incurajator in ceea ce priveste efectul asupra sistemului bancar. Rezultatele nu sunt publice, iar noi, ARB, le-am trimis la Parlament.

Cred ca edificator este raspunsul domnului Cinteza, care spunea ca impactul ar fi destul de neplacut, iar bancile ar putea avea probleme destul de serioase. Problema este deosebit de delicata. Se vorbeste de exemple ale altor tari din Comunitatea Europeana, aflate in situatii oarecum similare. Vreau sa spun ca nu sunt situatii similare, totusi", a opinat Ghetea.

Curs valutar: Francul elvetian a scazut sub euro

El a amintit ca in Ungaria, de exemplu, nu s-a vorbit de faptul ca masura a afectat cel mai mult sectorul IMM, nu populatia.

"Conversia (la maghiari - n.red.) nu s-a facut la un curs istoric, ci la cel din 7 noiembrie 2014. Cert este ca, in opinia noastra, reglementarea conversiei indiferent din care valuta in lei printr-un act normativ ar crea un dezechilibru, ar putea fi chiar anti-constitutionala.

De ce numai pentru cei in franci elvetieni? Daca ne gandim, in 2006, cursul euro ajunsese la 3,9, dupa aceea a scazut 3,2, iar acum a ajuns la 4,5. De ce nu am auzit atunci 'Je suis euro', si doar acum 'Je suis franc'? Bine, Doamne fereste sa auzim si 'Je suis euro'!", a afirmat Ghetea.

Conversia creditelor din franci in lei: Ce suma uriasa ar pierde bancile - Calculele BNR

Oficialul ARB a facut referire si la romanii care s-au imprumutat in lei si care au platit mai mult la un moment dat, dar si la faptul ca, in opinia sa, autoritatile elvetiene vor lua masuri pentru a calma situatia.

Criza francului elvetian: Banca Nationala a Elvetiei, pregatita sa intervina pe piata valutara

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#capcana conversie credite, #conversie credite franci, #conversie credite lei , #credit