Ce risca Romania in urma deciziilor din zona euro?

Joi, 27 Octombrie 2011, ora 12:55
5377 citiri
Ce risca Romania in urma deciziilor din zona euro?
Foto: Seriworld

Pachetul de masuri agreat de liderii zonei euro, in cadrul summit-ul de urgenta de miercuri, reprezinta o veste buna si pentru Romania, deoarece s-a evitat o noua inghetare a pietei, ceea ce ar fi facut imposibila finantarea deficitului.

Sefii de stat si de guvern din zona euro au fost de acord sa recapitalizeze bancile cu 106 miliarde de euro, scaderea datoriilor Greciei cu 50 la suta, precum si majorarea Fondului European pentru Stabilitate Financiara de la 440 de miliarde de euro la 1 trilion de euro.

Faptul ca pietele au reactionat bine la acest pachet de masuri este o stire foarte buna, potrivit analistilor. "Conteaza enorm reactia. Ramane de vazut cum va fi digerat pachetul in zilele urmatoare, dar prima reactie este binevenita, pentru ca, daca ar fi fost vehement opusa acestui pachet, s-ar fi concretizat intr-o nervozitate si mai mare pe pietei, intr-o avalansa de evenimente in zilele urmatoare, care ar fi putut sa dea peste cap intreg pachetul. Modul in care au reactionat pana acum pietele este mai mult decat multumitor", a declarat, pentru Ziare.com, analistul financiar Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor Publice.

Pe de alta parte, pachetul de masuri nu a facut altceva decat sa castige timp, avand in vedere ca nu s-au pus la punct si metodele prin care se vor aplica masurile, fiind foarte important, de exemplu, cum se va face recapitalizara bancilor, pentru a nu se ajunge la o concurenta in piata creditului, avand in vedere ca si bancile, dar si statele suverane se vor lupta pentru obtinerea de resure.

"Consecinta va fi ca costul creditului va ramane ridicat. Stirea buna pentru Romania ar fi ca, dupa acest acord, se inlatura eminenta unei reinghetari a pietelor. Daca pietele se reinghetau, noi nu am putea sa ne finantam nici un deficit bugetar de 1%. Am fi obligati clar sa facem apel la facilitatea pe care o avem in virtutea noului acord cu FMI si CE, dar, ceea ce e bine sa intelegem toti, este ca nu numai bugetul public are nevoie de finantari, ci si economia privata", a explicat Daianu.

In cazul inghetarii pietelor, companiile din Romania, inclusiv bancile, nu ar mai fi putut beneficia de finantari din exterior. In acelasi timp, contractarea unui nou imprumut de catre Romania ar fi comportat un risc imens. "Ar fi o operatiune foarte dificila, cu risc foarte mare, pentru ca ar insemna sa indatoram tara foarte rapid. Am risca sa intram intr-o incapacitate de plata printr-o asemenea operatiune. Castigul pentru Romania a acestui pachet este ca evitam ceea ce se profila ca o iminenta inghetare a pietelor", a adaugat analistul.

Creditarea restrictionata, in 2012

Recapitalizarea bancilor are, insa, si un efect negativ pentru Romania, fiind posibila restrictionarea creditarii, potrivit analistului economic Valentin Ionescu.

Deocamdata, nu se stie cum se va face acest lucru, existand trei optiuni in discutie: injectie de capital de la stat pentru bancile aflate in dificultate financiara, majorare de capital prin aportul unor investitori si recapitalizare facuta din fondurile proprii ale bancilor.

"Daca iau exemplul bancilor austriece care opereaza in Romania, ele avand un grad de solvabilitate relativ bun, apropiat de limita minima de solvabilitate solicitata de BNR, dar si de Agentia Europeana Bancara, ce a efectuat testele de stres, rezulta ca nu au nevoie de injectie de capital din partea statului austriac si, ca atare, daca li se cere o majorare de capital, este posibil ca aceasta sa se faca cu bani proprii, si aceasta reduce din lichiditatea intregii retele de banci, inclusiv din Romania", a precizat Ionescu, pentru Ziare.com.

Astfel, din cauza unei lichiditati scazute, creditarea ar putea fi afectata anul viitor, singura posibilitate fiind ca banca centrala sa micsoreze rezerva minima obligatoriu, lucru putin probabil.

"In eventualitatea in care aceasta recapitalizare va fi generalizata, pentru toate bancile europene, nu doar pentru cele care nu au trecut testul de stres, atunci noi vom avea o problema in economie in 2012, pentru ca va fi afectata creditarea. Daca recapitalizarea nu priveste toate bancile sau se va face in mai multe etape, nu se va intampla asta", a explicat Ionescu.

De altfel, potrivit spuselor sale, piata creditului va fi restrictiva nu numai in 2012, ci si in urmatorii ani. Astfel, Romania va trebui sa se bazeze foarte mult pe absorbtia fondurilor europene, deoarece nu va avea o alternativa de finantare, avand in vedere ca sectorul bancar nu va sustine sectorul privat.

"Pe de alta parte, este recomandabil ca guvernul Romaniei sa cheltuiasca mai putin. Trebuie sa-si reduca deficitul, sa cheltuiasca mai putin, pentru ca nu va avea de unde sa se imprumute. Sau, daca va avea, va fi la costuri mari, pe care tot noi le platim", a mai spus analistul.

Avand in vedere ca finantarea deficitului devine mai dificila, Romania ar trebui sa reduca din cheltuielile "inutile", cum ar fi constructia de micro hidrocentrale, este de parere Ionescu. "Trebuie abandonate investitiile astea care au fost planificate cu 20 - 25 de ani in urma, chiar inainte de schimbarea de regim politic. Nu trebuie inertial executate, pentru ca cineva le-a gandit la un moment dat", a explicat el.

In schimb, deciziile luate de liderii zonei euro nu vor influenta prea mult cursul de schimb valutar. Acest lucru s-a observat, de altfel, si in ultimele saptamani, cand euro, desi era in scadere la nivel international, se aprecia fata de leu. "Depinde de noi aceasta fluctuatie, mai putin de euro. Urmeaza o perioada de stabilizare dupa aceste decizii politice care au fost luate la Bruxelles", a incheiat Ionescu.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#summit UE, #criza datorii zona euro, #fond salvare zona euro, #recapitalizare banci , #credit