Ce taxe platesti pentru achizitionarea unei locuinte prin credit?

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 12:50
13354 citiri
Ce taxe platesti pentru achizitionarea unei locuinte prin credit?

Desi dobanda si comisioanele reprezinta principalele costuri ale imprumutului bancar, in cazul in care creditul este destinat cumpararii unei locuinte, costurile suportate de client se extind considerabil cel putin in faza de aprobare a creditului.

Clientul va suporta din buzunarul propriu taxele notariale aferente achizitionarii unui imobil, taxa de evaluare a imobilului si pachetul de asigurari impus de banca.

Taxele notariale includ onorariul pentru autentificarea contractului de vanzare - cumparare, care este de aproximativ 3.000 lei pentru un imobil in valoare de 50.000 de euro si onorariul pentru autentificarea contractului de credit, de peste 1.000 lei. Taxa catre Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) pentru eliberararea extrasului de carte funciara, care atesta datele de identificare si situatia juridica a imobilului, este de aproximativ 300 lei in acest caz, potrivit tarifelor afisate de notari.

Totodata, ipotecarea imobilului adus in garantie in favoarea bancii presupune plata unei taxe catre ANCPI pentru inregistrarea ipotecii la cartea funciara, precum si onorariul notarului pentru autentificarea contractului de ipoteca.

In cazul in care creditul este accesat prin programului Prima Casa, contractul de credit nu se mai autentifica la notar, potrivit noilor norme privind Prima Casa 4.

Clientul va mai achita taxa de inregistrare la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM) a cesiunii garantiei reale mobiliare asupra veniturilor, care da bancii dreptul de a beneficia de prioritate in recuperarea sumelor in cazul in care clientii inregistreaza restante mai mari de 90 de zile.

Clientul plateste bancii si comisionul pentru evaluarea imobilului ce urmeaza sa fie ipotecat de catre un evaluator extern agreat de banca. La Alpha Bank, comisionul de evaluare este de 434 lei pentru evaluarea unui apartament, la BCR comisionul este de 300 RON inclusiv TVA, iar la ING Bank acesta variaza intre 250 si 470 lei.

Banca mai solicita incheierea unei asigurari a imobilului, si, in cele mai multe cazuri, incheierea unei asigurari de viata, la asiguratori agreati sau pe cont propriu. Ambele tipuri de asigurari se incheie pentru sume cel putin egale cu valoarea creditului si se cesioneaza in favoarea bancii, iar primele aferente se platesc lunar, incluse in rata sau complementare acesteia.

Cele mai multe banci ofera facilitati in cazul in care clientul accepta incheierea unei asigurari de viata. Astfel, ING Bank reduce dobanda pentru creditele ipotecare cu asigurare de viata, la 6,07% pentru creditul in euro si la 11,58% pentru creditul in lei, de la 12,32%, respectiv 15,08% fara asigurare de viata.

Totodata, pentru creditele ipotecare cu asigurare de viata contractata prin intermediul bancii, RBS ofera o dobanda de 5% pentru imprumutul in euro si 8,5% pentru cel in lei, comparativ cu dobanda de 11%, respectiv de 16,5%, in cazul in care clientul alege sa incheie o alta asigurare de viata. UniCredit Tiriac Bank ofera gratuit asigurarea de viata pentru creditele mai mici de 150.000 EUR.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#credit casa, #costuri credit casa, #taxe casa credit , #credit