Ce tip de credit va mai permiteti, dupa noul regulament BNR - Sondaj Ziare.com

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 07:26
5042 citiri
Ce tip de credit va mai permiteti, dupa noul regulament BNR - Sondaj Ziare.com
Foto: Daylife

Veniturile mici, retincenta bancilor in a acorda imprumuturi, precum si noul regulament al Bancii Nationale a Romaniei in aceasta privinta ar putea impiedica romanii sa mai acceseze credite, incepand din 2012, cel putin cat timp va mai dura criza.

Intr-o situatie economica fragila, atat in Romania, cat si in plan international, regulile mai stricte impuse de banca centrala, menite a reduce numarul creditelor neperformante si mai ales pe cele in valuta (sa ne amintim de isteria provocata in randul debitorilor cand francul elvetian a atins cote maxime fata de leu), ar putea omori in fasa speranta unor persoane cu venituri medii de a-si lua un imprumut, fie pentru casa, masina sau de nevoi personale.

Bancile deja erau mult mai atente si aveau cerinte mai restrictive pentru acordarea oricarui tip de credit, de la inceputul crizei.

Odata cu intrarea in vigoare a regulamentului BNR, la 31 ianuarie, un credit de consum, de exemplu, poate fi acordat pe o perioada de maximum 5 ani. Inainte de 31 ianuarie, aceste credite puteau fi luate pe o perioada de pana la 15 ani.

Cumulat cu luarea in calcul a posibilitatii cresterii cursului valutar cu 35,5 (pentru euro), 52,6% (pentru franci elvetieni) si 40,9% (pentru dolari), riscul scaderii veniturilor, de 6 procente, si riscul cresterii ratei dobanzii, de 0,6 la suta, lucruri care scad automat gradul de indatorare, un client cu venituri medii va mai putea contracta imprumuturi chiar cu jumatate mai mici decat sumele pe care le-ar fi putut accesa in conformitate cu fostul regulament.

De asemenea, la acordarea unor credite de consum denominate in valuta, clientii trebuie sa depuna si garantii reale si/sau personale, la nivelul minim de 133 la suta din suma ceruta. De la aceasta specificare se exclud facilitatile de creditare prin descoperire de cont sau prin carduri de credit, a caror valoare nu depaseste de trei ori nivelul veniturilor nete lunare.

In cazul creditelor ipotecare, clientii vor trebui sa aiba deja la dispozitie sume foarte mari de bani, pentru avans. Astfel, la creditele in euro, avansul minim a fost crescut de banca centrala la 25 de procente, iar, la creditele in alte valute (franci elvetieni sau dolari), avansul minim necesar se ridica la nu mai putin de 40 la suta, pentru persoanele care realizeaza veniturile in moneda nationala.

Totusi, sunt excluse de la aceste reglementari creditele obtinute prin programul guvernamental Prima Casa. In acest caz, avansul minim ramane la 5 procente, indiferent de moneda in care se acorda imprumutul.

Daca vreti imprumuturi imobiliare in lei, acestea nu pot depasi pragul de 85 la suta din valoarea garantiei ipotecare. Daca sunteti platiti in valuta si doriti un credit tot in valuta, acesta nu poate depasi 80 la suta din garantia ipotecara. Daca veniturile sunt in lei, iar creditul in valuta, limita coboara la 75 de procente.

Bancile au datoria sa calculeze capacitatea de rambursare a clientilor pe baza unui nivel al veniturilor care nu poate depasi cu mai mult de 20 la suta pe cel aferent anului anterior. Se iau in consideratie veniturile declarate autoritatilor fiscale. In cazul in care nu exista obligatii legale de declarare a veniturilor, se stabileste nivelul venitului pe baza altor documente justificative.

Ziare.com va invita la sondaj: Ce tip de credit va veti permite sa luati, in conditiile noului regulament al BNR?

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#credite euro, #credite lei, #credite franci elvetieni, #regulament BNR credite , #credit