Clauzele abuzive, scoase din contractele de credit, a decis Guvernul

Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 15:40
9433 citiri
Clauzele abuzive, scoase din contractele de credit, a decis Guvernul

Clauzele abuzive pot fi scoase din contactele de credit, daca instanta suprema considera ca acestea incalca drepturile clientilor.

Decizia, care se aplica tuturor contractelor de prestari servicii, inclusiv contractelor de credit bancar, poate fi aplicata de la 1 octombrie, conform unei decizii luate in cadrul sedintei de Guvern de miercuri, informeaza Digi 24.

Astfel, va intra in vigoare articolul din Codul de procedura civila care ofera posibilitatea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare.

In sedinta de guvern s-a discutat o ordonanta de urgenta care prevedea o noua tergiversare a posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive din contractele de prestari servicii.

Guvernul amana din nou posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive - surse

Amanari succesive

Initial, Guvernul a decis, in luna ianuarie a acestui an, sa amane aplicarea articolului in cauza pana la jumatatea anului, la solicitarea expresa a misiunii Fondului Monetar International, care a motivat ca nu exista un studiu de impact asupra sistemului bancar.

In luna iunie, BNR a trimis Guvernului studiul de impact din care rezulta ca bancile ar putea avea pierderi de aproape 5 miliarde de lei din introducerea proceselor colective privind clauzele abuzive practicate in contractele de creditare din relatia cu populatia.

Ce conditie au bancile pentru a schimba clauzele abuzive din toate contractele

In consecinta, posibilitatea denuntarii clauzelor abuzive a fost amanata pana in luna octombrie, in Parlament, printr-un amendament introdus de catre deputati la votarea proiectului de lege pentru punerea in aplicare a Codului de procedura civila.

Masura care ar putea zgudui bancile din Romania

Reprezentantii sistemului bancar au insistat pentru nu fi aprobate acte normative care ar aduce pierderi in sistemul bancar, motivand ca ar putea fi pusa in pericol stabilitatea financiara.

C.S.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#clauze abuzive eliminate, #procese abuzuri banci, #contract credit comisioane abuzive , #credit