Clienti castigatori si clienti invinsi in batalia cu bancile - in ce a constat diferenta

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 07:19
5980 citiri
Clienti castigatori si clienti invinsi in batalia cu bancile - in ce a constat diferenta

Daca multi romani au obtinut in instanta reduceri substantiale ale costurilor pentru imprumuturile luate de la banci, au existat si cazuri in care clienti care au reclamat aceleasi clauze abuzive au pierdut procesul cu banca.

Practica judiciara inconsecventa genereaza, astfel, discriminari, situatie care ar putea fi evitata prin intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila.

Una dintre cele mai criticate proceduri a fost cea a modalitatii de calcul a dobanzii, practicandu-se frecvent un sistem care a presupus aplicarea unei dobanzi fixe in primul an, urmata de o dobanda variabila stabilita in functie de decizia bancii.

Cazul focsaneanului care a obtinut in instanta, in 2011, o reducere a dobanzii la sub 3% de la peste 10% a reprezentat un punct de referinta in batalia pentru eliminarea clauzei care a dat bancii posibilitatea de a modifica unilateral costurile. In momentul in care dobanda creditului a depasit 10%, barbatul care a contractat un credit de nevoi personale de la BCR, cu dobanda fixa de 6,5% in primul an, s-a adresat Protectiei Consumatorului, care a constat existenta mai multor clauze abuzive in contract.

In consecinta, el a dat banca in judecata. BCR a fost obligata sa-i recalculeze dobanda in functie de formula Euribor + 1,5%, comparativ cu Euribor + 9,26% anterior, precum si sa-i restituie comisionul de acordare si comisionul de urmarire a riscului.

De asemenea, mai multi clienti Volksbank au beneficiat de costuri sub media pietei pentru imprumuturi luate in conditii asemanatoare. Acestia au putut sa plateasca dobanzi fixe de 3,99% pe an dupa ce a fost anulata din contractul de credit prevederea potrivit careia "banca isi rezerva dreptul de a modifica dobanda", in functie de propria politica de creditare.

In plus, instanta a eliminat comisionul de risc, redenumit comision de administrare, si a cerut restituirea sumelor percepute clientilor pentru acesta.

Comisionul de risc, eliminat prin Ordonanta creditelor din 2010, a fost transformat de multe banci in comision de administrare. Perceput lunar pentru punerea la dispozitie a creditului, comisionul de risc a avut un nivel de aproximativ 0,2% din soldul creditului, si a reprezentant o parte insemnata din rata lunara.

Instantele au constat ca banca a transferat intregul cost de riscu unui simplu consumator "ceea ce determina un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor".

Mai mult, s-a aratat ca riscurile sunt acoperite in contexul in care creditul a fost garantat cu o ipoteca, iar, in cazul in care niciun risc nu s-a materializat, comisionul de risc ar fi trebuit sa fie rambursat clientului.

In general, comisioanele de risc au fost declarat nule, iar bancile au fost obligate sa ramburseze sumele percepute in baza lor.

La randul lor, institutiile de credit au contestat deciziile judecatoresti, sustinand ca se incalca principiul contractului ca lege intre parti si invocand responsabilitatea clientilor fata de obligatiile asumate in contract.

Clientii nu ies mereu castigatori in procesul cu banca

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a refuzat cererea clientilor BCR de a impune un mecanism propriu de calcul al dobanzii. Aprobarea cererii ar fi avut ca efect diminuarea consistenta a dobanzii, putandu-se ajunge in unele cazuri la valori de 2% -3%, ceea ce ar fi insemnat modificarea costului creditului convenit in urma cu mai mult timp, se arata intr-un comunicat al casei de avocatura NNDKP, care a reprezentat banca in acest proces.

De asemenea, ICCJ a decis recent si in favoarea Volksbank, intr-un dosar in care doi clienti ai bancii au solicitat in justitie constatarea caracterului abuziv al clauzelor privind perceperea comisionului de risc dintr-un contract de credit.

Au fost modificate, astfel, in totalitate hotararile pronuntate anterior de instantele inferioare.

In opinia avocatului Gheorghe Piperea, se incalca astfel dreptul la un proces echitabil, fiind eliminata predictibilitatea.

"Deocamdata, sistemul judiciar romanesc functioneaza in acest fel. Sunt judecatori care inteleg ideea de indepedenta in mod gresit. In cazul in care Curtea de Casatie in chestiuni identice sau similare isi neaga intempestiv jurisprudenta anterioara inseamna ca incalca deciziile CEDO, incalca dreptul la un proces echitabil, care implica printre altele si predictibilitate si eliminarea discriminarii.

In aceeasi saptamana, in cauze indentice si similare, se pronunta patru decizii irevocabile favorabile clientilor, una fiind nefavorabila clientului, banca fiind aceeasi, contractele fiind aceleasi. Situatia este intolerabila", a spus avocatul pentru Ziare.com.

Noul Cod de procedura civila include o prevedere potrivit careia bancile ar fi obligate sa elimine comisioanele abuzive constatate de instanta intr-un caz din toate contractele de acelasi tip ale institutiilor respective, precum si sa ramburseze clientilor costurile percepute in acest mod in trecut.

Acesta ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2013.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#comisioane abuzive credit proces, #dobanzi comisioane judecata banca , #credit