Am semnat la credite "ca primarii", apoi ne-am crezut juristi sa scapam de ele - Interviu

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 06 Iunie 2011, ora 13:06
4911 citiri
Am semnat la credite "ca primarii", apoi ne-am crezut juristi sa scapam de ele - Interviu
Foto: realmccoycash.com

Ne-am bucurat pentru "banii usori" pe care i-am luat inainte de criza, mizand foarte mult pe niste cresteri salariale care nu au mai venit. Asa ca dupa ce am semnat "legati la ochi" niste contracte de imprumut, am ajuns sa vrem sa nu mai dam banii inapoi.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, CEO-ul Kiwi Finance, Anca Bidian, vorbeste despre semnarea "ca primarii" a contractelor de credite, dar si despre tentativa de a scapa de aceste credite prin Ordonanta 50. In plus, deficientele noastre ca popor ne-au adus mult mai multe probleme dupa luarea acestor bani.

Cat de mult a contat pentru debitori faptul ca au semnat contractele de imprumut "ca primarul"?

A contat foarte mult cum au semnat cei care au acum credite. Risc sa spun, chiar daca o sa-mi atrag o gramada de comentarii, cred ca nu a contat semnarea contractului "ca primarul", cat lipsa unei planificari financiare in familie, pe care nu o avem.

La noi, in mentalul colectiv, termen lung inseamna 6 luni-un an. Nu ne putem compara cu alte natiuni pentru care termen lung inseamna 20 de ani, sa stii ce faci, sa stii unde-ti faci vacanta peste 3 ani. Noi ne contractam vacantele din iunie pentru iulie.

Nu avem constiinta cheltuielilor: sa stim cat sunt cosul zilnic, benzina, copiii. Intr-un an de zile in banii care-mi intra mie in casa asta ajuta sa vezi, pana sa vina banca sau BNR sa-ti spuna: "Domnu' client, vedeti ca sunteti supraindatorat!"- pana atunci eu trebuie sa stiu.

Avem sau nu educatie financiara?

Pe de alta parte, educatia financiara cred ca se face cand te confrunti cu probleme. Noi ca populatie nu putem sa avem un comportament prociclic, sa spunem ca totul zburda, dar stau sa ma gandesc de doua ori daca fac o achizitie - nu ai cum.

Speranta cea mai mare este sa invatam si din extazul 2006-2008 si din agonia 2009-2011, care au fost doua extreme si sa vedem ca exista si o cale de mijloc responsabila, analizata si gandita in care sa pasim deopotriva si bancile si clientii. Fara creditare oricum nu putem functiona, pentru acesta este modelul pe care l-am ales acum 20 de ani si pana nu se inventeaza altul mai bun pe asta-l folosim.

Cum s-a schimbat comportamentul romanilor in ultimii ani?

Daca vorbim de "semnat ca primarul", noi si acum facem acest lucru. Si nu semnam ca primarul numai contractul cu banca ci si pe cel la abonamantul de telefonie mobila. Sa fim seriosi, cine sta sa le citeasca? Dupa ce am semnat ca primarii contractele, anul trecut am fost cu totii juristi in pareri, forumuri la Ordonanta 50. E bine sa ne asumam greseala facuta. E ca si cum nu ma duc la vot, dar dupa aia stau si comentez 4 ani. La fel si aici... cand stiu ca am facut asa, ar trebui sa tac din gura.

Cum vedeti problema restrictionarii creditarii in euro?

Trebuie spus ca pentru creditele negarantate, de nevoi personale, oricum, in mod natural sau bancile au fost mai vizionare, au dus costurile la creditele in lei mult mai jos. Acum sunt chiar mai jos decat la cele in euro si acest segment de credite este accesat preponderent in lei, in 2011.

Creditele cu ipoteca, insa, acolo in continuare, 90% sunt accesate in euro. Diferentialul dintre leu si euro este inca foarte mare si vorbim de sume mari si atunci 2-3 procente se simt la rata, nepunand la socoteala faptul ca nu sunt accesibile imobilele pe gradul de indatorare al clientilor ca sa poate fi cumparate.

Sunt sanse ca bancile sa ridice costurile pentru creditele in lei, daca se vor restrictiona creditele in euro?

Nu cred ca bancile vor profita pentru a ridica si costurile la credite pentru ca la BNR s-a vorbit de impunerea unor restrictii doar la creditele de nevoi personale, iar aceasta masura nu va crea dezechilibre pe piata. Pe de alta parte, daca BNR restrictioneaza cumva creditarea in euro toata, bancile nu au cum sa profite de acest lucru pentru ca si asa cererea este scazuta. Nu ar fi o speculare a momentului, ci mai mult omorarea business-ului.

Cum a mers business-ul Kiwi Finance in perioada de criza?

In pasul piticului. A fost foarte greu. Inainte, cand eram intrebata cum v-a afectat crizam nici nu stiam ce sa raspund, pentru ca noi porniseram criza, noi am fost initiatorul. Am inceput-o brusc in octombrie 2008, cand inca mai erau previziuni de crestere pentru anul viitor si suntem un business care a scazut cu 90% in 2009. De la mijlocul lui 2009, am inceput sa crestem incet, dar putem spune ca atunci a fost fundul gropii.

2011 noi l-am inceput cu rezultate foarte bune. Primul trimestru din acest an a fost cel mai bun, cu exceptia lui 2008, a fost cel mai bun trimestru cu istoria de 8 ani a Kiwi.

Rata de succes?

Rata de succes (credite acordate versus credite trimise in banci) este, la creditele garantate, de 80%. Atat a fost si in 2008, in 2009, a fost de 15%, in 2010 a fost de 50%. In primul trimestru din 2011, am dat credite in valoare de 20 milioane de euro.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#credit negarantat, #semnarea contract, #Kiwi Finance , #credit