Capcanele contractelor de credit: La ce trebuie sa fii atent - Sfatul specialistului

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 08:41
6497 citiri
Capcanele contractelor de credit: La ce trebuie sa fii atent - Sfatul specialistului

Contractele de credit pot ascunde mai multe capcane, carora clientii mai putin informati risca sa le cada prada, in ciuda ultimelor reglementari legislative.

Chiar in aceasta saptamana, Volksbank a fost obligata prin hotarare irevocabila de catre Judecatoria Sectorului 2 sa plateasca daune morale in trei procese, pentru clauze abuzive.

"In primul rand, trebuie sa fie atenti la cuantumul comisioanelor si la conditiile in care acestea sunt percepute. De asemenea, trebuie sa fie atenti la tipul dobanzii si la conditiile in care aceasta poate fi modificata si la factorii care ar putea determina declararea scadentei anticipate", a explicat, pentru Ziare.com, avocatul Avram Codrut, care a reprezentant clientii bancii din cele trei procese.

Totusi, in prezent, datorita modificarilor legislative dupa scandalul provocat de OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori, prevederile privind ratele dobanzilor si comisioanele sunt clar explicate si vizibile in contracte. Raman, insa, alte probleme ascunse la care ar trebui sa fiti atenti, daca doriti sa contractati un credit.

Potrivit avocatului Ionut Mateescu, persoanele interesate de credite trebuie sa vada exact cu ce garanteaza, acest aspect fiind adesea neinteles sau gresit interpretat de clienti.

"De multe ori, bancile cer garantii reale sub forma unor ipoteci instituite asupra bunurilor, dar cer si garantii personale, sub forma unor fideiusiuni. Acest lucru inseamna ca persoana garanteaza cu toate bunurile sale obligatiile pe care si le-a asumat debitorul principal", a explicat Mateescu, pentru Ziare.com.

Din cauza faptului ca persoana care semneaza contractul si tertii care garanteaza pentru aceasta nu inteleg bine terminologia, pot ajunge in situatia in care, in cazul unei executari silite, executorul ia tot ce se regaseste in patrimoniul personal, in momentul respectiv, nu doar bunurile detinute in momentul semnarii contractului. Acestea pot fi atat bunuri, dar si sume de bani dobandite in mod legal.

"In aceasta situatie se pot popri salariile, sumele de bani mostenite, absolut orice. Am observat ca persoanele care au garantat si-au manifestat surprinderea ca executorul s-a indreptat inclusiv spre bunuri care nu erau la data contractului de credit. E bine sa stie oamenii ca executorul executa tot ce gaseste in patrimoniu la data executarii", a spus Mateescu.

O alta problema apare in momentul decesului persoanei care a contractat creditul. Atunci, mostenitorii care accepta succesiunea fara beneficiu de inventar preiau nu doar bunurile persoanei respective, ci si datoriile. "S-au intamplat nenumarate situatii in acest sens", a precizat avocatul.

Cat va costa sa dati banca in judecata

In prezent, situatia dobanzilor si comisioanelor este mult mai clara, iar bancile nu mai au libertatea din trecut in aceasta privinta. Astfel, Mateescu sustine ca un client nu mai poate invoca faptul ca nu stia prevederile contractului si dispozitiile legale, deoarece acestea sunt foarte clar precizate.

Insa, daca ati semnat deja un contract cu prevederile vechi, puteti beneficia de noile prevederi doar daca dati banca in judecata.

Cel mai adesea, in cadrul proceselor, se ataca dispozitiile contractuale considerate abuzive si, de obicei, clientii castiga.

"Astazi, datorita faptului ca exista o practica judiciara cvasi-unitara cu privire la contestarea acestor comisioane, problemele de drept sunt oarecum lamurite si procesele sunt simple. Costurile pe care le implica sunt foarte mici, o taxa de timbru simbolica si se castiga, pentru ca si judecatorii stiu foarte bine cum sa le solutioneze", a subliniat Mateescu.

O alta categorie de procese apare in cazul procedurilor de executare silita. Aici, problemele au legatura, in general, cu evalurea bunurilor scoase la vanzare de executor. Astfel, debitorul considera ca bunul pus in vanzare costa mai mult decat nivelul la care s-a ajuns in urma evaluarii si o contesta in instanta.

"In general, executorii apeleaza la evaluatori pentru a determina valoarea. Si evaluatorii fac evaluarea in functie de alte vanzari sau de anunturile date in presa pentru vanzari. Se raporteaza la preturile acolo aratate. Este posibil ca preturile din publicatiile de vanzare sa nu reflecte valoarea de piata a bunului. In mod normal, ar trebui sa se raporteze la pretul de vanzare", a conchis Mateescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#capcane contract credit, #informatii contract credit, #semnare contract credit , #credit
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Sa tot garantezi creditele altuia! Cam asta imi pare a fi concluzia