Cu salariile marite, se vor arunca romanii din nou la imprumuturi?

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 13:01
2715 citiri
Cu salariile marite, se vor arunca romanii din nou la imprumuturi?

Restrangerea creditarii persoanelor fizice si companiilor, fenomen declansat odata cu criza economica si accentuat de masurile de austeritate adoptate de autoritati in vederea atingerii tintelor bugetare, ar putea cunoaste o turnura in perioada urmatoare, daca majorarea salariilor bugetarilor si tendinta de reducere a costurilor imprumuturilor in lei, observata pana in prezent, ar reprezenta schimbari suficient de consistente pentru repornirea creditarii.

"Personal, cred ca exista premisele pentru relansarea creditarii. Avem programul 'Prima Casa', care, iata, continua. in urmatoarele saptamani, se vor majora salariile in zona bugetarilor. In opinia mea, bugetarii isi vor aminti de indeplinirea unor obiective, gen casa, masina, mobila etc. In ultima perioada, s-au redus dobanzile atat la depozite, cat si la creditele in lei. Lumea este din ce in ce mai constienta ca a lua credite in lei este mai bine decat in valuta, unde riscul valutar este mai mare. Bancile vor avea tot timpul apetit pentru creditare", sustine presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea.

Guvernul a decis, recent, cresterea salariilor in sectorul bugetar cu 8%, de la 1 iunie, si cu inca 7,4%, de la 1 decembrie, a doua majorare urmand sa fie operata doar daca situatia bugetara o va permite.

De asemenea, rata medie dobanzilor in lei pentru persoanele fizice a scazut de la 15,78%, la inceputul anului, la 15,19%, in aprilie, pe segmentul creditelor de consum, si de la 8,58% la 7,06%, pentru creditele ipotecare, potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei.

Totusi, in opinia specialistilor chestionati de Ziare.com, cele doua premise, majorarea salariilor si reducerea dobanzilor, nu au potentialul de a declansa schimbari semnificative pe piata creditarii.

Majorarea salariilor nu va avea un impact semnificativ, aceasta fiind sugerata cu foarte mult timp inainte ca ea sa fie realizata, considera Vlad Muscalu, economist senior ING Bank.

"Este o masura pe care toti o asteptau, poate se asteptau chiar la 16%. Acest tip de majorare, care vine sa inverseze o schimbare din trecut, nu este neaparat perceputa ca o crestere a veniturilor, ci, mai degraba, ca o recuperare si, astfel, e posibil sa nu vedem o crestere a increderii consumatorilor, care sa determine o cerere mai mare pentru produse de creditare", a spus Vlad Muscalu pentru Ziare.com.

Chiar daca se vor intregi salariile, apetitul pentru noi credite nu va mai fi prea repede reluat, este de parere analistul Aurelian Dochia.

"Oamenii vor incerca, in primul rand, sa-si plateasca vechile datorii, pentru ca deja procentul de restante si de credite neperformante este foarte mare, si pentru a-si refinanta, eventual, niste credite mai vechi, mai degraba decat sa ia credite noi", a spus analistul pentru Ziare.com.

Scaderea dobanzilor la credite s-a inversat

In acelasi timp, tendinta de scadere a dobanzilor la credite in lei a fost vizibila de la inceputul anului, aprilie fiind ultima luna pentru care sunt disponibile datele centralizate de BNR. Perioada prezenta este, insa, diferita de luna aprilie, afirma Vlad Muscalu, judecand dupa evolutiile de pe piata monetara, care au indicat o repozitionare semnificativa a ratelor de dobanda in zona superioara.

"Statisticile BNR sunt pana la luna aprilie, cand piata monetara arata cu totul altfel. Cred ca tendinta de scadere a dobanzilor a fost inversata si cred piata monetara va ramane tensionata in perioada urmatoare, urmand ca, peste un numar de aproximativ trei luni, cand va fi ceva mai clar ca inflatia se indreapta intr-o zona mai ridicata decat este asteptat in prezent, sa vedem ca aceasta crestere a ratelor de dobanda pe termen scurt se va transfera si asupra ratelor de dobanda pe termen lung", a estimeaza economistul ING Bank.

La randul sau, Melania Hancila, economist sef Volksbank, nu prognozeaza o continuare a tendintei de scadere a dobanzilor la creditele in lei, invocand oprirea de catre banca nationala a procesului de relaxare a politicii monetare si lupta acerba dintre banci pentru a atrage economiile romanilor.

"Din moment ce bancile continua sa se imprumute scump si nici pe partea de politica monetara nu exista un suport real, este greu de scazut ca se va mai vedea o scadere vizibila a dobanzilor la credite", a explicat Melania Hancila pentru Ziare.com.

In plus, dobanzile la imprumuturile in euro pot creste in perioada urmatoare, pe fondul cresterii CDS-ul (credit default swap/asigurarea riscului de neplata a imprumuturilor - n.red.)Romaniei si al retrogradarii bancilor, neexistand perspective ca acestea sa se imprumute mai ieftin de pe piata externa, a adaugat economistul Volksbank.

Creditarea nu va stagna complet, considera specialistii, care nu se asteapta, insa, la cresterile rapide din urma cu cativa ani.

"Nu cred ca putem sa vorbim neaparat de o repornire a creditarii in perioada urmatoare. Cred ca aceasta va avansa cu un ritm modest, cu 2-3 puncte procentuale, pana in 5 pp. Bancile dispun de lichiditati scazute, iar, pe de alta parte, sunt foarte putin clienti eligibili. Repornirea creditarii va avea loc cand economia va incepe sa creasca intr-un ritm mai alert", a spus Melania Hancila.

Imprumuturile vor merge doar la clientii "buni", bancile devenind mult mai prudente in perioada crizei.

"Bancile au spus ca ele sunt interesate, in continuare, de creditare. La urma urmei, asta este afacerea lor, din asta traiesc. Pe de alta parte, prudenta este un lucru care a fost invatat in perioada crizei si nu vad cum s-ar putea reincepe sistemul de credite cu buletinul prea curand. Creditele vor fi acordate, dar vor fi selective, va fi o bataie pe persoanele cu solvabilitate buna si cu capacitate buna de rambursare", sustine Aurelian Dochia.

Criza din Grecia ii sperie pe clientii bancilor din Romania

Avalansa de vesti nefavorabile care se revarsa din zona euro, centrate in jurul situatiei Grecia, afecteaza increderea consumatorilor romani in produsele financiare.

"Cred ca elementul principal care determina evolutia creditarii este increderea persoanelor in perspectivele economiei si cred ca, avand in vedere povestile pe care le auzim in fiecare zi in legatura cu situatia din Europa, oamenii vor fi destul de reticenti in continuare", sustine Aurelian Dochia.

"Parerea noastra este ca vom vedea la nivelul indicatorilor de incredere o deteriorare semnificativa pe fondul vestilor destul de ingrijoratoare din zona euro, in special din Grecia. Daca perspectivele consumatorilor sunt mai putin optimiste, ei vor fi mai putin dornici ca in trecut sa contracteze produse financiare", a conchis Vlad Muscalu.

Soldul creditelor pentru persoane fizice a crescut usor de la inceputul anului, la 104,5 miliarde de lei in aprilie, comparativ cu 104,2 miliarde de lei in luna ianuarie, pe fondul cresterii in continuare a creditelor in euro, la 56,2 miliarde de euro in aprilie, fata de 55,5 miliarde de euro in ianuarie.

Pe de alta parte, creditul in moneda nationala a scazut la 34,3 miliarde de lei in aprilie, de la 34,7 miliarde de lei in prima luna a anului.

In acelasi timp, valoarea restantelor mai mari de 30 de zile a urcat la 7,8 miliarde de lei, dintre care 5,68 de miliarde sunt credite cu intarzieri de peste 90 de zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#majorare salarii credite banci, #imprumuturi banci, #dobanzi credite , #credit