Foamea de bani a Guvernului ne majoreaza rata la credit. Indicele ROBOR creste ca Fat-Frumos

Joi, 28 Septembrie 2017, ora 13:36
7430 citiri
Foamea de bani a Guvernului ne majoreaza rata la credit. Indicele ROBOR creste ca Fat-Frumos
Foto: Arhiva Ziare.com

Indicele ROBOR la trei luni, de care depind direct creditele in lei, a facut, joi, un salt impresionant, crescand cu aproape 16% intr-o singura zi. Prin urmare, romanii vor plati rate mai mari la banci si asta doar din cauza Guvernului, care se imprumuta constant pentru a acoperi deficitul bugetar, spun specialistii.

Concret, indicele ROBOR la trei luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila si care la inceputul acestui an era de 0,87%, iar la inceputul lunii septembrie la 0,92%, a crescut miercuri la 1,25% si a sarit joi la 1,46%, informeaza Banca Nationala, citata de Mediafax.

Este cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, conform datelor oficiale.

Citeste si Cresc ratele la creditele in lei. Indicele Robor a ajuns la maximul ultimilor doi ani.

Totodata, indicele ROBOR la sase luni, utilizat in calculul dobanzilor la creditele ipotecare, s-a majorat intr-o singura zi de la 1,35%, cat a fost cotat pe 27 septembrie, la 1,57%.

Specialistii spun ca acesta este efectul imprumuturilor luate de Guvernul PSD-ALDE.

"O explicatie pentru aceasta evolutie tine de faptul ca statul intervine in piata bancara si cere lichiditati pentru a acoperi deficitul bugetar. Pretul capitalului are aceasta reactie, este o reactie fireasca", a explicat profesorul de economie Cristian Paun, citat de Realitatea TV.

O pozitie similara a exprimat si Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

"De semnalat ca aceasta crestere nu a fost una surprinzatoare, exista o asteptare in acest sens, dar intervine intr-o etapa in care au loc putine tranzactii. Aici sunt masuri strategice ale actorilor din piata bancara, iar aceste miscari strategice ii afecteaza in primul rand pe cei care au luat credite in lei.

In decembrie 2015, cei care au luat atunci un credit au luat cu dobanda de 1,04%, acum este 1,46%", a precizat Adrian Vasilescu.

"Evolutia ROBOR depinde de nivelul de lichiditate din piata bancara. Suntem intr-o perioada de reasezare a acestui indice dupa ce am avut, in perioada care a trecut, dobanzi reduse la nivel istoric.

Din aceasta perspectiva, era de asteptat ca aceasta crestere sa inceapa. Trebuie spus, totusi, ca in 2014 si 2015, daca luam ca reper luna septembrie, ROBOR la 3 luni era mai ridicat decat nivelul actual, ca sa nu mai spunem de 2012 sau 2013 cand atingea 4 procente sau chiar 5,80%. Sigur ca, fata de acum cateva luni, se vor aduna cativa lei in plus la plata ratei, in conditiile in care dobanda ROBOR este luata in calculul ratei, dar pentru creditele acordate inainte de 2015 ratele sunt in continuare sub nivelul initial", a declarat la randul sau, pentru Agerpres, Dan Suciu, purtator de cuvant al Bancii Nationale.

Analistii spun ca BNR ar putea interveni printr-o infuzie de lichiditate la nivelul sectorului bancar in urmatoarea perioada, asa ca ulterior situatia se va echilibra, indicele ROBOR urmand sa oscileze intre 1 si 1,3% la finalul anului.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#indice Robor crescut, #scumpire credite lei , #credit